GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Chefer går fria efter dödlig fallolycka

Olycka • Publicerad 21 juni 2021
Två LKAB-chefer frias från misstankar efter en dödsolycka, men bolaget får betala en miljonbot. Arkivbild.
Två LKAB-chefer frias från misstankar efter en dödsolycka, men bolaget får betala en miljonbot. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT

Två chefer vid gruvbolaget LKAB går fria efter en fallolycka vid gruvan i Svappavaara 2018, där en 21-årig kvinna omkom.

De två cheferna har misstänkts för vållande till annans död, men åklagare Stig Andersson väcker inte åtal, rapporterar NSD.

– Kort kan jag säga att det var mer strukturproblem inom bolaget än personligt ansvar, säger Andersson till tidningen.

LKAB, som sedan tidigare erkänt arbetsmiljöbrott, får ett strafföreläggande som innebär att bolaget ska betala tre miljoner kronor.

Dödsolyckan skedde i juli 2018. Den 21-åriga kvinnan gick över ett gallergolv som var rostigt och gav vika. Hon föll fem meter ned på ett rullband och avled senare av sina skador.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer