Nyheter

Chef bakom giftkatastrofen gripen

Ungersk polis har gripit chefen för det aluminiumföretag som låg bakom giftkatastrofen vid dammen i Kolontar. Samtidigt hotar nästa vall att spricka och förvärra situationen ytterligare.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

Det har gått en vecka sedan katastrofen då giftigt slam vällde ur aluminiumfabriken MAL:s damm. Åtta människor dog, mängder av djur, fåglar och fiskar förgiftades och jordbruksmark förstördes när den röda sörjan vällde fram.

Ansvariga måste ställas till svars, sade landets premiärminister Viktor Orban på måndagen. På kvällen godkände parlamentet en lagändring som gör det möjligt att föra företaget MAL under statlig kontroll.

– Ungerns största ekologiska katastrof orsakades av mänsklig försumlighet, genom att farligt material tillåtits läcka ut ur en fabrik byggd och driven av människor, sade Orban i parlamentet.

Samtidigt grep ungersk polis aluminiumverkets vd Zoltan Bakonyi, son till en av huvudägarna.

Ny kollaps

Oron för en vidare katastrof fortsatt stor. Sprickorna i den kvarstående dammen vidgas.

Man arbetar mot klockan för att bygga klart en 30 meter bred, fyra meter hög och 1,5 kilometer lång skyddsvall som är tänkt att stå i vägen för eventuellt framforsande slam.

Man hoppas ha den nya fördämningen klar under tisdagen.

Evakuering

Tills vidare får invånarna i byn Kolontar stanna i sin provisoriska inkvartering, medan de 5 400 boende i närliggande Devecser hålls i hög beredskap för att lämna sina hem. Hundratals militärer är på plats och fem tåg står redo för en evakuering. Dessutom hjälper många frivilliga till.

– Vi har 4 000 människor och 300 maskiner på platsen och gör vårt yttersta för att hindra ännu en tragedi, sade premiärministerns talesperson Peter Szijjarto.

Experter

Fem EU-experter arbetar nu på Ungerns begäran med att bedöma skadorna. Svenska Pia Lindström, miljöchef för Boliden AB:s gruvdrift, är en av dem.

– Vårt uppdrag är att göra en bedömning ur miljösynpunkt för de ungerska myndigheterna om de åtgärder de har vidtagit är tillräckliga eller om det krävs fler eller andra insatser i det skadeförhindrande arbetet, sade Lindström i en kommentar som förmedlades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Expertgruppen ska i slutet av veckan rapportera om sina observationer och bedömningar.

Viktor Orban ska på tisdagen träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Dammkatastrofen väntas också komma upp när EU:s miljöministrar ses på torsdag.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.