Chans till lägre elpris i vinter
– Vi tror att prisnedgången fortsätter, säger Johan Öhnell vd för Telge Energi i Södertälje.
Hans prisprognos bygger bland annat på den annalkande lågkonjunkturen.
– Den är inte inräknad i priset ännu, säger Johan Öhnell.
Uppfattningen om att elpriset kommer att sjunka i vinter delas av andra som TT talat med. Till exempel Marianne Järpehag, chef för handelsavdelningen vid Plusenergi i Göteborg.
– Lägre priser på olja och kol samt lägre elförbrukning som följd av lågkonjunkturen, tillhör orsakerna, förklarar Marianne Järpehag.
Dagar med extrem kyla kan dock förstöra glädjen för konsumenterna.
– Då uppstår det pristoppar, säger Marianne Järpehag.
Varit värre
Mikael Ringi som arbetar med elhandel vid Dalakraft i Malung tycker att läget för en prissänkning har blivit mer gynnsamt.
– Det är oerhört svårt att förutspå vinterpriserna, men det har funnits höstar med större anledning att oroa sig för prishöjningar än denna, säger han.
Krafthandlaren Jan Strömbergsson vid Skellefteå Kraft tillhör dem som inte kalkylerar med någon prissänkning.
– Med utgångspunkt från de tecken vi har i dag och att vi får en normalkall vinter så blir det dyrare elpriser i vinter. Jag vågar inte räkna in lågkonjunkturen ännu. Men till våren blir det bättre pris, säger han.
Att tre kärnkraftsreaktorer fortfarande står stilla liksom att kraftförbindelsen från Norge inte har full kapacitet är ett par saker som talar emot ett lägre pris, enligt bolagens representanter.
Som banklån
Kärnkraften går på 64 procent av utnyttjandegraden. Förhoppningen är att samtliga reaktorer ska vara tillbaka i drift i december. I dag tar kraftförbindelsen från Norge bara 900 megawatt mot normalt 2 000. Först i maj väntas den vara återställd.
Vattenfalls privatmarknadschef Per Thorin vill inte ge några prisprognoser för vintern.
Däremot ger han gärna konsumenterna råd.
– Det är viktigt att ranka risken. Man kan dra paralleller med sina banklån, säger han och tipsar om en tumregel:
De som har lån med kort bindningstid för räntan bör också ha elavtal med kort bindningstid för priset. De som har långfristiga lån bör också ha långfristiga elavtal.
Så styrs elpriset
Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan. En viktig faktor för efterfrågan är temperaturen, exempelvis ger kallare väder i Norden större efterfrågan på grund av ökat uppvärmningsbehov. Andra viktiga faktorer är industrikonjunktur och bränslepriser. Förbrukningen liksom elpriset brukar sjunka i lågkonjunktur.
På den nordiska elmarknaden Nordpool bestäms varje dag priset på el för Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Månadspriserna på den så kallade spotmarknaden ligger till grund för de avtal om rörligt pris som elbolagen erbjuder. Normalt innebär sådana avtal att kunden debiteras det senaste månadsmedelpriset samt elhandelsföretagets påslag och eventuell fast avgift. Elcertifikatpris, energiskatt samt moms tillkommer.
Källa: Vattenfall, Nordpool, Svensk Energi, Konsumenternas elrådgivningsbyrå (TT)