Carnegie mister tillstånd
Riksgälden har meddelat FI att man avser att ta över ägandet i Carnegie om tillståndet återkallas. Om Riksgälden tar över ägandet kommer FI att omvandla återkallelsen till en varning, skriver inspektionen i ett pressmeddelande.
FI anser att Carnegie under lång tid tagit ”exceptionella risker” genom att låna ut stora summor till en enskild kund.
”Att på detta sätt exponera verksamheten för stora risker är ett lagbrott. Carnegie har även brutit mot lagen genom att inte underrätta FI om denna enskilda kreditgivning”, skriver inspektionen.
Carnegie har också brutit mot lagen på fondområdet, enligt FI:s granskning.
Mot bakgrund av bristerna har FI beslutat att återkalla Carnegies tillstånd.
”FI bedömer dock att Riksgäldens övertagande gör det möjligt att hitta en långsiktig lösning för Carnegie och ser därför det möjligt att omvandla återkallelsen till en varning”, skriver inspektionen.
Riksgäldens övertagande kan enligt FI ses som en likvidation med möjlighet till försäljning under ordnade former och med säkerställd finansiering.
”Om Riksgälden tar över banken kommer kunderna inte att påverkas i nuläget”, skriver FI.
Riksgäldens övertagande innebär att myndigheten nu äger de dotterbolag som svarar för den operativa verksamheten i den börsnoterade koncernen, Carnegie Investment Bank AB och Max Matthiessen Holding AB. Det skriver Riksgälden på sin webbsida.
”Beslutet är fattat för att värna den finansiella stabiliteten och skydda värdet på statens pant”, skriver Riksgälden.
Övertagandet innebär att banken får tillstånden tillbaka. Riksgälden har dock inte som ambition att kvarstå som långsiktig ägare, utan tänker sälja bolagen på affärsmässiga villkor.
En ny styrelse kommer att utses vid en extra bolagsstämma. Ny ordförande blir Peter Norman, vd för Sjunde AP-fonden.
FI:s beslut att dra in Carnegies banktillstånd innebär att arbetet med att rädda bolaget omedelbart avbryts, skriver nya storägaren Böös & Enblad i ett uttalande.
”Vi gjorde vårt bästa för att rädda Carnegie och fokusera på framtiden. Vi hade en kraftfull handlingsplan och nödvändig finansiering klar. Hela räddningspaketet var förankrat i bolagets styrelse. Företagets historia har vi inte haft någon insyn i eller påverkan på”, skriver Patrik Enblad på Böös & Enblad.
”I den situation som nu råder på de finansiella marknaderna är det bra att Riksgälden ger stöd till Carnegie och står beredda att gå in som ägare för att värna den finansiella stabiliteten”, kommenterar vice riksbankschefen Svante Öberg i ett pressmeddelande.
Enligt Riksbanken har Riksgälden beviljat ett lån på maximalt 5 miljarder kronor till Carnegie, ett lån som ersätter det likviditetsstöd som Riksbanken tidigare har beviljat Carnegie.
Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall välkomnar Finansinspektionens beslut, som hon anser ”visar att inspektionen tar sitt ansvar för det svenska finansiella systemet”.
”Finansiell verksamhet är en fråga om trovärdighet och tillit hos samtliga aktörer inklusive allmänheten. Att Carnegie uppenbarligen inte klarat av detta riskerar att ge hela branschen ett oförtjänt dåligt rykte”, skriver hon i ett pressmeddelande.