Cancervaccinering försenas igen
Ännu en gång överklagas upphandlingen och nu kan flickor löpa större risk att drabbas av cancer, enligt Socialstyrelsen.
Nyligen meddelade Sveriges kommuner och landsting (SKL) att upphandlingen var klar och att den kraftigt försenade vaccineringen med HPV-vaccin skulle kunna starta i oktober. Valet hade fallit på vaccinet Gardasil från Sanofi Pasteur MSD.
Men nu överklagar läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline upphandlingen och hävdar på Dagens Nyheters debattsida att deras vaccin Cervarix ger ett bättre skydd än Gardasil. Dessutom anklagas SKL för att ha brutit mot upphandlingslagen genom att frångå sina egna kriterier.
- Vi har hamnat i en väldigt olycklig situation, säger Anders Tegnell som är avdelningschef vid Socialstyrelsen.
- Vi börjar närma oss en gräns där det finns flickor som inte hinner få det här skyddet innan de får infektionen och därmed löper en lite ökad risk att få cancer.
När beslutet om att lyfta in HPV-vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet togs uppskattade Socialstyrelsen att det på sikt skulle leda till att hundra liv per år räddas.
Det är andra gången som upphandlingen överklagas. Förra gången vanns upphandlingen av Cervarix, och då var det MSD som överklagade.
Anders Tegnell ser en fara i att läkemedelsbolagen bara kommer att fortsätta överklaga i all evighet.
- Det verkar som så att det rent teoretiskt skulle kunna fortsätta hur länge som helst.
- Förlorare är medborgarna, säger Göran Stiernstedt som är chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Han är kritisk mot upphandlingslagstiftningen och konstaterar att det är helt riskfritt för de inblandade parterna att överklaga.
- Det här är inte det enda exemplet på orimliga handläggningstider med orimliga konsekvenser i fall där det handlar om ganska bagatellartade fel.
Stiernstedt tror ändå att risken för att processen ska dra ut i det oändliga är liten.
- Jag tror risken är relativt liten att vi förlorar den här gången. Det finns få upphandlingar som är så noggrant juridiskt genomgångna. Och vi gör naturligtvis inte samma fel två gånger.
Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) tycker inte om att Glaxo Smith Kline överklagar upphandlingen.
- Det är dags att börja vaccinera nu. Det är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan ha dödlig utgång. Det är cyniskt att låta flickor vänta på ett vaccin som faktiskt kan rädda liv, säger generalsekreteraren Åsa Regnér.
Hon säger att fördröjningen redan har lett till att flickor med föräldrar som velat betala privat har vaccinerats, medan andra inte har det.
- Den här processen har hållit på i tre år. Någon gång måste de inblandade företagen, socialministern och chefen för Socialstyrelsen fundera över när det är nog, är det verkligen meningen att lagen om offentlig upphandling ska fungera så här?
Beslutet att låta skolhälsovården vaccinera alla flickor födda 1999 och senare togs av Socialstyrelsen 2008. Ansvaret för att se till att vaccinationen genomförs ligger hos landstingen. Enligt planerna ska vaccinet ges till flickor i årskurserna fem och sex. Dessutom vill SKL att ytterligare ett antal årskullar ska omfattas, de som är födda mellan 1993 och 1999 och som skulle ha fått vaccin om inte vaccinationsprogrammet försenats i flera år.
Livmoderhalscancer
Livmoderhalscancer drabbar relativt unga människor. Medelåldern i Sverige är cirka 55 år, men en fjärdedel är yngre än 40 år.
Varje år får cirka 450 kvinnor diagnosen livmoderhalscancer, eller cervixcancer som den också kallas. Det är knappt hälften av antalet fall i mitten av 1960-talet. Minskningen anses ha samband med att kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning.
Trots det dör runt 200 kvinnor varje år i sjukdomen. Omkring hälften av dessa hoppas landstingen kunna rädda med hjälp av allmän vaccinering mot humant papillom-virus, HPV.