Byta sommarbostad – se upp för fallgroparna
Att byta sin bostad med någon i ett annat land eller på en annan ort i Sverige kan framstå som allt mer attraktivt när tiderna är sämre och vi blir fattigare. Ett billigt sätt att skaffa sig ett underbart boende, kan man tänka.
Men se upp. Det gäller att både ha koll på tillstånd av hyresvärd eller bostadsrättsförening och försäkringsvillkoren.
Johan Kleveland, förbundsjurist på branschorganisationen Fastighetsägarna, konstaterar att man som hyresgäst inte får upplåta sin lägenhet till någon annan utan att först ha fått tillåtelse av sin hyresvärd eller bostadsrättsförening.
– Om det är någon annan som brukar lägenheten självständigt så ses det som andrahandsuthyrning, säger han.
Det finns inget krav på att det ska vara några pengar i form av hyra inblandat. Om man låter någon annan bo i sin lägenhet så ses det ändå som att man hyr ut lägenheten i andra hand.
Den som hyr ut utan tillstånd riskerar att bli av med sin hyresrätt, förklarar han. I alla fall om det inte betraktas som en ringa förseelse av Hyresnämnden.
– I ringa fall behöver man inte bli vräkt. Det som avgör är om det är under lång tid eller vid flera tillfällen, säger Johan Kleveland.
Andrahandsuthyrning
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är inne på samma linje. Man måste som hyresgäst ha hyresvärdens tillstånd för att få lånbyta sin bostad.
– Jag fattar verkligen att många kan vilja göra det nu när tiderna är som de är. Men det betraktas som andrahandsuthyrning, och då måste man ha tillstånd.
Det är inte alltid helt lätt att få, konstaterar han. Har man tur kan man bara prata med sin hyresvärd och få ett okej, men det kan också krävas att man går till Hyresnämnden. Det är betydligt krångligare och tar längre tid.
– Jag kan tycka att det är synd. Man behöver kika på detta, det vore bra om det fanns regler för detta. Det känns inte riktigt bra att det är olika regler för den som äger sin bostad och för den som hyr, säger han.
Den som tänker byta sitt boende behöver också kolla upp hur försäkringen gäller.
Reglerna kan se olika ut för olika bolag, men Martha Ekström, produktledare på Folksam, berättar att hos dem så gäller försäkringen för gäster som lånar bostaden på samma vis som för dig.
Försäkringsskydd
– Man kan ändå behöva se över försäkringsskyddet om man ska byta till sig ett semesterboende, det gäller både för hemförsäkring och för villahemförsäkring, säger hon.
Man bör till exempel kontrollera att det finns ett så kallat uthyrningsskydd i hemförsäkringen.
Hon rekommenderar den som byter sin bostad att kontakta sitt försäkringsbolag i förväg, och också skriva någon form av kontrakt med den man byter med.
– Det finns en lucka i försäkringsskyddet när man hyr ut eller lånar ut sin bostad, och det är om skador orsakats med flit. Då gäller inte försäkringen.
Så kallad drulleförsäkring, eller allriskförsäkring, kan behövas då, liksom om gästerna råkar skada något i bostaden eller om de stjäl något värdefullt.
Fakta: Byta bostad för semestern
Det finns olika företag som mot en avgift förmedlar semesterbyten av bostäder, exempelvis Home Exchange, Intervac, Home Base Holidays.
Det finns också grupper på sociala medier om semesterbostadsbyten.
Bytena innebär ofta att man själv upplåter sin egen bostad i ett direktbyte och får tillgång till gästernas bostad i Sverige eller utomlands, men det förekommer också byten med flera led.