Busstrejken är i gång
Strejken innebär stora problem för många.
Strax efter midnatt var det ganska ödsligt vid Slussens bussterminal. Därifrån brukar det rulla bussar mot Nacka och Värmdö, men under strejken ställs turerna in.
Några personer satt och väntade på en buss, men insåg till slut att det inte skulle komma någon. De som kunde tog Saltsjöbanan, andra gick upp för trapporna för att söka efter en taxi.
Jan Larsson, tidigare statssekreterare hos förre statsministern Göran Persson, kom ner till bussterminalen några minuter före midnatt bara för att upptäcka på informationstavlan att det inte gick några fler bussar.
– Det är inte mycket att göra åt utan det blir taxi, säger han till TT.
Han brukar ta bussen till jobbet, men under strejken kommer han i stället att använda sin motorcykel.
Joakim Elf, 19, hade varit på bio med några kompisar. De hann med sista bussen till Orminge i Nacka, men på onsdag ska han in till jobbet i Stockholm.
– Jag får skjuts dit och hoppas få skjuts hem. Men sedan vet jag inte hur jag ska kunna ta mig till jobbet, säger han till TT.
Vid terminalen släppte chauffören David Adrar av sin sista last passagerare innan strejken inleddes.
–? et är tråkigt för passagerarna, de behöver vår hjälp, säger han.
Slår mot turister
Strejken påverkar inte bara boende i Stockholms län. Den inleds mitt i semestersäsongen då Stockholm är fullt av turister.
– Många besöksmål nås bara med buss om man ska åka kollektivt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna.
De som driver populära besöksmål kan därför bli stora förlorare i busstrejken, liksom butiksinnehavare.
Bussarbetsgivarna hade begärt dispens för strejken bland annat för busstrafiken i Nacka/Värmdö och trafiken till och från Norrtälje. Man ville även att ersättningstrafiken på tunnelbanans gröna linje mellan Gullmarsplan och Farsta strand och bussarna mellan Nynäshamn och Västerhaninge, som ersätter pendeltågen, skulle undantas.
Dispens
På måndagen beslutade Kommunal att bara ge dispens för sträckan Nynäshamn-Västerhaninge när det gäller SL-trafiken. Även Närtrafiken, små bussar speciellt anpassade för äldre och rörelsehindrade, kommer att köra som vanligt.
– Dispensansökan var så omfattande och så total att det hade förtagit effekten av konflikten. Därför sade vi nej. När det gällde Nynäshamnstrafiken resonerade vi så att det normalt sett går pendeltåg där och de har bara ersatts av bussar. Därför har vi bestämt att släppa på det, säger Håkan Pettersson, andre vice ordförande i Kommunal och avtalsansvarig.
Facket har tidigare tackat nej till medlarnas bud medan Bussarbetsgivarna har sagt ja. Inga nya förhandlingar mellan parterna är inplanerade.
– Det ser dystert ut. Vi kan inte göra så mycket just nu, säger Peter Jeppsson, vd för Transportföretagen och Bussarbetsgivarna.
Om ett nytt avtal dröjer väntar nya strejker. Nästa tisdag tas även busschaufförerna i Västerbottens län ut i strejk. En vecka senare, 15 juli, börjar även Skånechaufförerna strejka om parterna inte enats då.