Annons
Nyheter

Busch: "Välstånd ska byggas med kärnkraft"

Regeringen vill att riksdagen samlas kring regeringens och SD:s nya energipolitiskt mål.
– Vi ska bygga välstånd, arbetstillfällen och grön omställning på en kraftig utbyggnad av kärnkraften, säger näringsminister Ebba Busch (KD).
Politik • Publicerad 14 juni 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vill bygga välstånd och skapa nya jobb med en kraftig utbyggnad av kärnkraften och vill höra en mindre "njugg" inställning till kärnkraften från Socialdemokraterna.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vill bygga välstånd och skapa nya jobb med en kraftig utbyggnad av kärnkraften och vill höra en mindre "njugg" inställning till kärnkraften från Socialdemokraterna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Partiledarna höll på onsdagen sin sista partiledardebatt i riksdagen innan sommaruppehållet. Energipolitiken var en av konfliktfrågorna.

Flera ministrar uppmanade Socialdemokraterna att i nästa vecka rösta för regeringens energipolitiska mål som finns med i vårpropositionen.

Annons

Målet innebär att nuvarande mål om att svensk elproduktion år 2040 ska bestå av hundra procent förnybar energi byts ut mot hundra procent "fossilfri". Tanken är att det ska öppna upp för mer och ny kärnkraft i framtiden.

– Ganska många vill veta – har vi en tydlig majoritet för detta, men liten, eller har vi en massiv majoritet, sade statsminister Ulf Kristersson (M).

– Låt nu inte gamla låsningar stå i vägen för alla nya möjligheter. Låt oss samlas och få något gjort.

"Kom igen"

Även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vände sig till S-ledaren Magdalena Andersson.

– Kom igen nu, ni byggde kärnkraften och det var också ni som avvecklade den. Kommer ni rösta för i nästa vecka eller inte?

Socialdemokraterna har länge efterlyst en ny bred energipolitisk överenskommelse för att näringslivet ska få långsiktiga spelregler. S-ledaren Magdalena Andersson beklagar att regeringen på egen hand vill driva igenom ett nytt energipolitiskt mål.

– Det här nya målet kommer att gå igenom med bara några få rösters övervikt och därmed knappast kommer att ha någon större betydelse, säger hon till TT efter debatten.

– Så här blir det när regeringen vägrar att samarbeta med några andra än Sverigedemokraterna.

I en debattartikel i Aftonbladet beskriver Busch beslutet om ett nytt energipolitiskt mål som ett viktigt steg i Sveriges nya energipolitik. Ännu ett blir regeringens kommande energipolitiska proposition.

"En förslagslåda"

Inför den propositionen vill Busch ge elmarknadens aktörer och partier möjlighet att komma med inspel.

Annons

– Kom igen Ebba Busch, en förslagslåda på näringsdepartementet är inte det som näringslivet efterfrågar för att få långsiktiga villkor för kärnkraftsutbyggnad i Sverige, sade Andersson i debatten.

Andersson pekade på att S sade ja till ny kärnkraft redan i samband med energiöverenskommelsen 2016. Den innehöll dock också målet om att energiproduktionen ska vara förnybar. Moderaterna hoppade av överenskommelsen 2019.

S kommer att rösta nej till regeringens energipolitiska mål i nästa vecka. "Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut", står det i Socialdemokraternas motion.

Andersson uppmanar i stället regeringen att inte försämra villkoren för den havsbaserade vindkraften och att man tar fram förslag som gör att fler kommuner säger ja till landbaserad vindkraft.

Statsminister Kristersson anser att regeringen även satsar på vindkraft.

– På åtta år fattade ni ett beslut om havsvindkraft, på åtta månader har vi fattat två beslut. Högre hastighet helt enkelt, sade han till Andersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons