Buffén boven bakom matförgiftning
Felaktig nedkylning, dålig kylförvaring eller otillräcklig upphettning av maten kan orsaka ett tråkigt avslut på en trevlig måltid.
Minst tre personer drabbades nyligen av svåra allergiska besvär sedan de ätit tonfisk från en matbutiks salladsbuffé i Danderyd utanför Stockholm.
Inkubationstiden är kort. Hjärtklappning, andningsbesvär, brännande känsla i huden och huvudvärk kan drabba den som förgiftats. Om tonfisken förvaras i hög temperatur någon gång efter fångsten kan bakterier i fisken omvandla ämnet histidin till histamin som kan orsaka en allergisk reaktion. Histaminförgiftning av fisk är ganska okänd, men inte en ovanlig typ av matförgiftning.
– Förmodligen finns det en viss underrapportering, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Ehec, salmonella och listeria är kända bakterier som kan orsaka utbrott av magsjuka. En vanlig smittokälla är bufféer.
– Det handlar ofta om sallader och annan mat som man tar i och inte upphettar.
Flest blir matförgiftade av norovirus, samma virus som vinterkräksjukan, via personer eller livsmedel.
– Vanligtvis handlar det om att någon som tillagar maten bär på viruset, säger Lindblad.