Budgivningsskolan - bästa tipsen och tricksen
Tidig chockhöjning
Lägg ett högt bud tidigt i budgivningen för att få bort tveksamma köpare. Kanske redan innan sista visningen är genomförd. När personerna kommer för att titta på huset eller lägenheten vet de med sig redan från början att priset stigit och att det kan bli dyrare än förväntat. Fördelen med höga bud tidigt är att många intressenter inte hunnit binda sig emotionellt till objektet. När det blir en utdragen budgivning är det svårare att hoppa av. Nu kan du minska antalet intressenter direkt.
Sen chockhöjning
En sen chockhöjning kan också vara effektivt. Många köpare kanske börjar närma sig eller redan gått över sin maxgräns vilket gör att ett högt bud precis i slutet gör att många ger upp. Med ett högt bud i slutskedet markerar du dessutom att du har ekonomiska muskler och att du är beredd att betala mycket.
Svar direkt
Så fort någon lägger ett bud, bjud över direkt. Ger ett intryck av att du verkligen vill ha objektet och att det kommer krävas mycket för att du skall ge dig i budgivningen. Funkar även om det är två eller fler som bjuder. Är ni flera bryter du budturlistan och den som är trea eller fyra måste hela tiden höja mycket för att ha högsta budet.
Bud före visningen
Känner du till området och vet att du vill ha huset? Lägg ett bud före visningen. Förslagsvis någonstans mellan utgångspriset och det som du förmodar är slutpriset. Det kanske är så att säljaren bara vill få affären avklarad.
Komplettera
Det behöver inte alltid vara den som lägger det högsta budet som vinner budgivningen. Komplettera ditt bud med andra saker som att exempelvis låta säljaren slippa flyttstädningen. Ska säljaren flytta till lägenhet kanske du kan hjälpa till med kontakter för att ordna ett hyreskontrakt. Var lite kreativ.
Ojämnt tak
Många sätter sin maxgräns vid en jämn siffra. Exempelvis 2,5 miljoner. Men sätter du istället din gräns 25000 kronor över innebär den psykologisk tröskel att komma över för den andra köparen.
Tidsbegränsade bud
Lägg ett bud men låt meddela att det bara gäller till en speciell tidpunkt, kanske 24 timmar. Då måste säljaren bestämma sig och kanske riskera att övriga spekulanter inte bjuder lika högt. Kräver dock ett relativt högt bud.
Vänta
Genom att vänta med att lägga ett motbud kan andra köpare antingen tröttna eller kanske hinna köpa ett annat objekt om de är med i flera budgivningar samtidigt.
Minihöjningar
Höj så lite som möjligt hela tiden. Det gör att du inte medverkar i lika hög grad till att priset skenar och andra som är med i budgivningen kan bli irriterande och hoppa av.
Allt eller inget
Vansklig taktik men likväl förekommer den. Bestäm dig från början vad du tror är slutpriset. Bjud det men en gång och hoppas att alla andra ger sig med en gång. Du slipper förmodligen överpriser men riskerar att få betala mer än vad du kanske egentligen skulle behöva betala.
Källor: Magnus Mattiasson, Boköpskolan, Borätt.