Nyheter

Budgetdebatten i riksdagen

Finansminister Anders Borg sade att budgeten, med temat Från kris mot full sysselsättning, stakar ut vägen mot full sysselsättning.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010

Och politiken måste handla om ansvar, sammanhållning och sunda statsfinanser för att ro det i land. Det nya parlamentariska läget, med Moderaterna i ledningen för en minoritetsregering, kan också komma att ställa nya krav.

– Vi måste i det rådande parlamentariska läget vara öppna för samtal med MP och S, sade Borg.

Socialdemokraternas Thomas Östros antog en mer försonlig ton än i tidigare debatter och gratulerade Borg och Moderaterna till valframgången. Men han undrade om Borg förstått att han nu agerar utifrån en minoritetsställning.

– Sverige behöver en stark regering och en stark ekonomisk politik, sade Östros och tillade att S aldrig kommer att tveka att föra fram sin politik.

– Under de senaste veckorna har borgerligheten hävdat att det är oppositionen som ska säkerställa att minoritetsalliansen får igenom sin politik. Men det är regeringen som regerar, sade Östros och tillade att det inte är Sverigedemokraterna som är vågmästare i svensk politik, utan Fredrik Reinfeldt.

Det är han, enligt Östros, som måste se till att skapa majoriteter i riksdagen.

Uppmaning till kompromiss

Socialdemokraternas Thomas Östros påpekade att regeringen inte längre har majoritetsstöd i riksdagen och uppmanade till en "gnutta ödmjukhet" för att regeringens politik ska kunna genomföras.

Borg välkomnade tonläget från sin motståndare och försöken till en konstruktiv dialog och tillade att den måste bygga på ömsesidiga kompromisser. Några konkreta kompromissförslag fördes dock inte fram.

– Vi ska inte sticka under stol med att Thomas Östros och jag har olika ideologiska utgångspunkter, sade Borg.

Östros pekade ut två områden där Socialdemokraterna är villiga att diskutera uppgörelser, dock under förutsättningen att man frångår nuvarande politik. Det ena är sjukförsäkringen, det andra arbetsmarknadspolitiken.

– Det är en skamfläck att vi har en sjukförsäkring som utförsäkrar människor, sade Östros.

Han uppmanade också regeringen att satsa mer på yrkesutbildningar innan det är för sent och varnade för flaskhalsar på arbetsmarknaden.

Två debutanter i debatten

Annie Johansson (C) och Anders Sellström (KD) gjorde debut som politiska talespersoner för sina respektive partier.

Johansson tog upp ungdomsarbetslösheten och kritiserade Socialdemokraterna för att vilja slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och för att säga nej till lärlingar.

– Jag är en varm vän av lärlingsanställningar men inte av rättslöshet. Unga har rätt till trygga jobb, svarade Östros.

Anders Sällström valde att tala om välfärden och om att alliansen "säkrat välfärdsmaskineriet" under den ekonomiska krisen.

Östros svarade med att ta upp bristerna i sjukförsäkringen.

– Det är inte ett omtänksamt samhälle, sade han.

Invit från MP

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson kastade ånyo ut en invit från de gröna till Anders Borg och regeringen om att samarbeta om invandringspolitiken. Hon tillade att MP är öppet för att diskutera lösningar på fler områden, som i klimatpolitiken och för att ändra i sjukförsäkringsreglerna.

– Mikaela Valtersson öppnar här för att diskutera på ett öppet och pragmatiskt sätt, sade Borg och underströk att för regeringen måste sådana uppgörelser i så fall utgå från ansvar för statsfinanserna, att arbetslinjen ska gälla och att det inte får leda till en politik som drar isär Sverige.

Borgs svar var en förtäckt kritik gentemot MP:s och de rödgrönas förslag om att höja ersättningarna i sjukförsäkringen och mildra reglerna och de rödgrönas klimatpolitik med höjningar av bensinskatten.

Hamilton till invandringens försvar

Med anledning av att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen valde FP:s ekonomiske talesperson Carl B Hamilton att bortse från budgeten och använda sin talartid till att i stället tala om de ekonomiska aspekterna av invandring.

– Mycket av oron när det gäller invandring, löner och arbetslöshet baseras på en oriktig verklighetsuppfattning om hur ekonomin fungerar, sade han.

Hamilton slog bland annat fast att länder med hög andel invandrare inte har större arbetslöshet och att invandrarnas inkomster leder till ökad efterfrågan och därmed fler jobb.

Han föreslog också att arbetsrätten ändras så att invandrare lättare kan få jobb.

– Men mot sådana förändringar står i dag en järntriangel bestående av moderater, socialdemokrater och fackföreningsrörelsen, sade han.

SD fick replik av alla

Vad Sverige behöver är en verklighetsförankrad politik utan skygglappar, sade Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Johnny Skalin när han debuterade i riksdagens talarstol.

– Sverige har tagit emot alldeles för många människor på för kort tid, sade Skalin efter att ha inlett med att tala om att Sverige behöver en politik för full sysselsättning.

Samtidigt gjorde han klart att SD är positivt till de redan gjorda inkomstskattesänkningarna, men inte till det föreslagna femte, för rut och rot och den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga.

Men de 100 miljarder, sade Skalin, som regeringens reformer kostade förra mandatperioden har givit för lite utdelning i form av jobb.

Samtliga de sju övriga partierna tog replik på Skalins inlägg. Anders Borg upprepade varningar från valrörelsen om risker med SD i riksdagen.

– Jag är fortsatt orolig för det, sade Borg och sade att Sverige haft öppenheten mot omvärlden att tacka för mycket de senaste hundra åren.

Och han anklagade SD för att ha en ekonomisk politik utan rim och reson.

– Det finns ett mycket stort budgethål i SD:s budgetförslag, sade Borg och hävdade att partiet både dubbel- och trippelräknar besparingar de hävdar kan göras på minskad invandring.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.