Annons
Nyheter

Brutalt angrepp vid mc-familjefest

I kortege körde Hells Angels till en mc-klubb utanför Kalmar – ut steg 18 män med påkar och kofotar och gick till attack under pågående familjefest.
Nyheter • Publicerad 19 september 2012

Nu är 19 män åtalade.

– Detta måste ha varit organiserat högt upp i HA, säger åklagare Thomas Hagman.

Annons

En av de åtalade männen fixade en karta över brottsplatsen – de andra 18 åkte i väg för att misshandla och råna medlemmarna på västar. Syfte: Att få klubben stängd, enligt Hagman.

Numera är den stängd. Och fastigheten uppges vara under försäljning. Varför HA varit så angelägna att stänga klubben är en gåta.

– Vi har inget svar i förundersökningen, säger Hagman.

Barn blev vittnen

Flera kvinnor och barn blev vittnen när åtta män på mc-klubben i Smedby angreps av de åtalade männen. Misshandeln var brutal. En man drabbades av skallfraktur och en annan fick en fraktur i ögonbotten.

– Den här typen av angrepp har vi aldrig sett. Att man väljer ett tillfälle när det pågår en slags familjefest, och sättet man gör det på, är ovanligt, säger Lars Öjelind, kommissarie vid Rikskriminalpolisen.

Åklagarna i målet tror att rånet var välplanerat av HA:s ledning.

– Alla åtalade tillhör ju HA eller supportergrupperna. Det kan ju inte komma 15 bilar i en kortege till brottsplatsen av en slump, säger Thomas Hagman.

19 riskerar fängelse

Västar, handskar och skor som burits av gärningsmännen har beslagtagits som bevis eftersom kläderna bär spår av blod från flera offer.

Annons

– I den fjärde bilen hittades en lapp med vägbeskrivning i en västficka. Lappen är väldigt viktig eftersom den ger en beskrivning av färdvägen, säger Thomas Hagman.

Att 19 HA-medlemmar riskerar att hamna bakom galler kan påverka mc-gänget.

– Det vore en framgång för rättsväsendet om vi kan få 19 personer från den organiserade brottsligheten lagförda, säger Klas Werme, operativ chef för Kalmarpolisen.

Rättegången hålls i Göteborgs för säkerhetens skull.

– Men också för att rymma alla, säger kammaråklagare Åsa Adolfsson.

Förhandlingen beräknas pågå i sex veckor. Samtliga åtalade nekar.

Gängmisshandeln i Smedby

Misshandeln inträffade på en mc-klubb i Smedby utanför Kalmar den 5 maj, kort därefter greps 17 personer misstänkta för brottet.

Den 19 september åtalades 19 personer, varav 18 för grovt rån, grov misshandel och grov skadegörelse. En man är åtalad för medhjälp och befann sig inte på brottsplatsen.

Samtliga tilltalade förnekar brott och har kopplingar till mc-klubben Hells Angels

Åtta män tilldelades slag med kofotar, påkar och nävar – en man fick livshotande skador, enligt åtalet.

Motivet är inte klarlagt, men enligt åklagare Thomas Hagman har syftet varit att stänga klubben.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons