Annons
Nyheter

Brusten blindtarm bedömdes vara magkatarr

Vård • Publicerad 5 juni 2021
En man med brusten blindtarm ringde en vårdcentral där en sköterska bedömde att han hade magkatarr. Arkivbild.
En man med brusten blindtarm ringde en vårdcentral där en sköterska bedömde att han hade magkatarr. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man som legat hemma med buksmärta och feber i två dygn sökte hjälp hos en vårdcentral och fick höra att han sannolikt hade magkatarr. När han sökte ytterligare en bedömning visade han sig ha en brusten blindtarm, sepsis och vara allvarligt sjuk, rapporterar Vårdfokus.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skriver mannen att han "med stor sannolikhet" inte hade överlevt om han följt det första rådet han fick, vilket var att ta läkemedel som skyddar magslemhinnan samt vätskeersättning.

Annons

Mannen hade känt sig nonchalerad av sköterskan vid den första vårdcentralen och vänt sig till en digital vårdtjänst, där han uppmanades att åka till akuten direkt.

Tre månader efter händelsen mår han bra igen. Ivo kritiserar sjuksköterskan som gjorde den första felbedömningen och anser att det förelåg uppenbara skäl att misstänka ett akut tillstånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons