Annons
Nyheter

Bröder misstänkta för flickmord

Två bröder i 30-årsåldern sitter anhållna sedan en 13-årig flicka mördats i Täby, norr om Stockholm.
Nyheter • Publicerad 2 september 2012

Det finns inga uppgifter om att männen skulle ha någon annan relation till flickan än att de var grannar.

Flickan mördades i ett flerbostadshus i centrala Täby på lördagseftermiddagen. Boende i trappuppgången har berättat om hur de hörde hennes skrik i huset. De båda bröderna, födda 1981 och 1984, greps i anslutning till brottsplatsen. När polisen kom till lägenheten hoppade den misstänkta mördaren ut genom fönstret, från tredje våningen.

Annons

– Han är väldigt svårt skadad och har därför inte kunnat höras. Men läget ska ändå vara stabilt för honom, säger Anders Gillander, pressansvarig hos Roslagspolisen, till TT.

Misstänkta för mord

Den skadade mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord och hans yngre bror är anhållen misstänkt för medhjälp till mord. Utöver att de bodde i samma trappuppgång finns ingen annan koppling mellan bröderna och flickan, enligt Gillander.

– Den yngre mannen är skriven på adressen och hans storebror bodde där till och från, säger han.

Polisen vill inte svara på i vems lägenhet som brottet har begåtts. De säger sig ha en god bild av vad som hänt, men är mycket förtegna kring detaljerna om hur flickan bragts om livet.

– Det är av så känslig karaktär att vi inte vill gå ut med det. Det är också av respekt till de anhöriga, säger Anders Gillander.

Extremt ovanligt

Det sker ungefär ett mord på en tonårsflicka vartannat år i Sverige, enligt Mikael Rying, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen. Att trettonåriga flickor mördats har bara hänt ett par gånger sedan 1990. Oftast är det en pojkvän eller andra bekanta som ligger bakom morden på tonårsflickorna.

– Det här är ett extremt ovanligt mord om det visar sig vara en granne som gjort det, säger han.

När det gäller dödligt våld generellt så handlar det ofta om gärningsmän med någon form av missbruk eller psykiska störningar, enligt Mikael Rying.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons