Annons
Nyheter

Första stora brittiskt frihandelsavtalet nära

Ekonomi • Publicerad 15 juni 2021
Premiärministrar gånger två: Boris Johnson hälsar på Scott Morrison vid G7-mötet i Cornwall i England i helgen.
Premiärministrar gånger två: Boris Johnson hälsar på Scott Morrison vid G7-mötet i Cornwall i England i helgen.Foto: Adrian Dennis/AP/TT

Storbritannien och Australien är överens om de grova dragen till ett frihandelsavtal mellan länderna, rapporterar australiska ABC News.

En del i avtalet är att ge livsmedelsproducenter i de båda länderna friare tillgång till varandras marknader. Från brittiskt håll ses avtalet som ett steg mot ett intåg i det större frihandelsavtalet TPP, där Stillahavsländer deltar.

Annons

Premiärministrarna Boris Johnson och Scott Morrison har träffats i London och löst en del frågor i de utdragna förhandlingarna, som kan leda till Storbritanniens första större frihandelsavtal efter brexit som skapats från grunden.

Trätoämnen under förhandlingarna har varit jordbruksexport från Australien, liksom vilka krav som ska gälla för brittiska backpackers i Australien.

Brittiska bönder har inför avtalet luftat oro att de har konkurrensnackdelar jämfört med sina australiska motsvarigheter, där bland annat vissa bekämpningsmedel och fodertillsatser är tillåtna som inte är det i Storbritannien, rapporterar BBC.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons