Annons
Nyheter

Britterna går mot största tappet på 300 år

Ekonomi • Publicerad 14 juli 2020
Storbritannien måste låna mer än någonsin under fredstid för att klara coronakrisen. Arkivbild.
Storbritannien måste låna mer än någonsin under fredstid för att klara coronakrisen. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Storbritanniens ekonomi går mot ett rekordstort ras. Det framgår av en ny rapport från myndigheten OBR, landets motsvarighet till Konjunkturinstitutet.

"Storbritannien är på väg mot den största minskningen i årlig BNP på 300 år. Det leder till att staten måste låna mer än någonsin under fredstid", skriver myndigheten.

Annons

Huvudprognosen är ett BNP-tapp på 12,4 procent. Men om nedstängningen blir långvarig kan ekonomin rasa så mycket som 14,3 procent. I det värsta scenariot skulle staten behöva låna motsvarande 4 480 miljarder kronor, och i huvudscenariot drygt 3 000 miljarder kronor. De enorma lånen kommer att leda till en statsskuld som överskrider 100 procent av BNP, enligt OBR.

Även arbetslösheten kommer att öka, till mellan 10 och 13 procent.

Tidigare i dag kom siffror som visade en viss återhämtning av Storbritanniens BNP i maj. Den statistiken är inte medräknad i OBR:s prognos.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons