Annons
Nyheter

Brister bakom åtta coronadöda på äldreboende

Coronaviruset • Publicerad 4 januari 2022
Kommunhuset i Överkalix. Arkivbild.
Kommunhuset i Överkalix. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brister i vårdhygienen pekas ut som förklaring till att åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix i september i fjol, trots att sju av dem var dubbelvaccinerade, enligt regionens utredning.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger till SVT Norrbotten att det är viktigt att sköta vårdhygieniska rutiner och att han hoppas att kommunen har lärt sig något av händelsen.

Annons

– Eftersom det inte handlade om en muterad virusvariant eller något fel på vaccinen så är det uppenbart att det handlar om att man inte riktigt lyckades med de vårdhygieniska åtgärderna för att minska smittspridningen. Personalen har nog använt skyddsutrustning, men inte på rätt sätt, säger Nystedt till tv-kanalen.

Överkalix socialchef Jenny Liljebäck säger att kommunen "i nuläget" inte ser att den kunde ha gjort något annorlunda, men att den håller på att sammanställa sin utvärdering, rapporterar SVT Norrbotten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons