Nyheter

Breiviks diagnos skapar frågetecken

Massmördaren Anders Behring Breiviks diagnos som paranoid schizofren räddar honom troligen från fängelsestraff. Samtidigt väcker den oro och många frågor.
Nyheter • Publicerad 30 november 2011

En opinionsmätning publicerad av norska radion NRK visar att nästan hälften av de tillfrågade ser negativt på att Breivik nu troligen döms till tvångsvård. Nästan 90 procent anser att tvångsvården i så fall bör ske livet ut.

Beskedet om Breiviks diagnos lämnades i tisdags av två psykiatriker. Slutsatsen var att Brevik inte är straffrättsligt tillräknelig.

Många politiska kommentarer har, liksom i Sverige, gått ut på att det är "fel att ge högerexstremism en sjukdomsdiagnos", andra att ett brett samförstånd om att Breivik ska behandlas och dömas såsom det anstår en rättsstat hör till de viktiga delarna av ett modernt demokratiskt samhälle.

Breivik anser sig frisk

Breivik har uppenbarligen själv haft svårt att acceptera sin diagnos. Det framgår att han själv anser sig vara fullt mentalt frisk.

En källa till oro i den norska debatten är statistiken. Var tredje norsk våldsförbrytare som under de senaste tio åren dömts till tvångsvård i sydöstra Norge, inklusive Oslo, är i dag på fri fot, skriver Aftenposten.

På onsdagen framkom att chefen för den norska säkerhetspolisen (PST), Janne Kristiansen, sitter löst efter hård kritik för PST:s hantering av det man visste om Breivik före terrordåden. Det är fortfarande oklart varför säkerhetspolisen inte reagerade när man från norska tullen redan i december förra året fick en namnlista med Breviks namn. Han fanns med för att han köpt kemikalier av ett polskt företag via nätet.

Kräver avgång

Fremskrittspartiet har redan krävt Kristiansens avgång.

Även statsminister Jens Stoltenberg har kommenterat diagnosen.

– Oavsett vad domstolarna kommer fram till är det viktigt att argumentera mot de ståndpunkter han ger uttryck för, sade Stoltenberg vid en presskonferens.

Han betonade dock samtidigt med hänvisning till Fremskrittspartiet att man i debatten om Breivik kommit till en gräns som politiker inte bör överskrida av hänsyn till domstolarnas självständighet.

Terrordåden i Norge

Strax före klockan 15.30 fredagen den 22 juli i år kom larm om en stor explosion i regeringskvarteret i centrala Oslo.

Två timmar senare kom ett nytt larm om att en man klädd som polis sköt ungdomar på Utöya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF höll sommarläger.

På Utöya dödades totalt 69 personer, i Oslo åtta.

Anders Behring Breivik som greps samma dag har erkänt båda dåden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.