Nyheter

Breddgraden avgör åderförkalkning

Var personer bodde i Europa visade sig vara avgörande för i hur stor utsträckning de drabbas av åderförkalkning i halspulsådrorna, visar en stor europeisk studie, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

I studien ingick 3 700 personer från Italien, Frankrike, Holland, Finland och Sverige och forskarna har tittat på tidig form av åderförkalkning, när ådrorna blir förtjockade. Det visade sig tydligt att de som bodde längre norrut hade tjockare kärl, även om de åt så kallad medelhavskost.

Hjärt- och kärlforskaren, professor Ulf de Faire vid Karolinska institutet, har ansvarat för den svenska delen av studien. Han säger att det kan finnas många förklaringar till resultaten.

– Det kan bero på en rad faktorer, skillnader i arvsanlag, yttre faktorer i miljön, livsstilsfaktorer och den yttre miljön, säger han till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.