Annons
Nyheter

Brasilianska städer i karantän

Två miljonstäder i nordöstra Brasilien sätts under veckan i karantän.
Samtidigt stiger siffrorna över antalet smittade och avlidna i covid-19 i landet.
Brasilien • Publicerad 6 maj 2020
Folktomma gator i São Luis efter de nya karantänreglerna.
Folktomma gator i São Luis efter de nya karantänreglerna.Foto: Douglas Junior/Futura Press/AP/TT

São Luis har som första stad i Brasilien satts i karantän. Från och med tisdagen får invånarna i miljonstaden i nordöstra Brasilien bara lämna sina hem av hälsoskäl eller för att köpa mat. De nya reglerna ska i ett första steg gälla till den 14 maj.

På fredag kommer även Fortaleza, 90 mil sydöst om São Luis sättas i liknande karantän. Fortalezas nära tre miljoner invånare får sitta i karantän i 20 dagar. Städerna är de första i landet att sättas i karantän.

Preventivt syfte

Annons

Fortaleza är huvudstad i Ceará, en av de värst drabbade delstaterna i Brasilien. Delstaten Maranhão, där São Luis är huvudstad, är däremot med 249 dödsfall förhållandevis lindrigt drabbat av coronaviruset, och de nya strikta reglerna införs i preventivt syfte.

– Det är inte kaos hos oss, men vi ser att trycket ökat snabbt och ligger över vad sjukvården klarar av, säger guvernören Flavio Dino.

President Jair Bolsonaro har under hela coronapandemin tonat ner riskerna och tidigare kallat landets guvernörers införande av karantäner i sina delstater "brott".

– Förstörelsen av jobb av en del guvernörer är ansvarslöst och oacceptabelt. Vi kommer att betala ett högt pris i framtiden, sade Bolsonaro i ett Facebooksänt tal så sent som i söndags.

Nära 8 000 döda

Siffrorna över smittade och döda i Brasilien fortsätter att stiga. Under tisdagen ökades dödssiffran med över 600, till 7 921. Den officiella siffran över antalet smittade är 114 715.

De siffrorna är med all sannolikhet lägre än de verkliga talen. Biträdande hälsominister Wanderson Oliveira sade på tisdagen att resultaten från över 100 000 genomförda tester inte har registrerats ännu. Han sade även att siffrorna släpar efter och att de 600 dödsfallen inte nödvändigtvis inträffade under måndagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons