Annons
Nyheter

Bränderna håller i sig – krismöte i London

Skogsbränder fortsätter att rasa på flera håll i Europa till följd av den extrema värmen, som inte ser ut att avta. Tusentals människor har tvingats lämna sina hem – och i Storbritannien har ministrar hållit krismöte efter att hettan nu utgör “nationellt nödläge".
Europa • Publicerad 16 juli 2022
I Mijas, några mil från Málaga i Spanien, pågår en omfattande brand som tvingat över 3|000 människor att lämna sina hem.
I Mijas, några mil från Málaga i Spanien, pågår en omfattande brand som tvingat över 3|000 människor att lämna sina hem.Foto: Gregorio Marrero/AP/TT
Tusentals brandmän i Portugal bekämpar bränderna.
Tusentals brandmän i Portugal bekämpar bränderna.Foto: Armando Franca/AP/TT
I sydvästra Frankrike har bränderna ödelagt omkring 10|000 hektar mark sedan i tisdags.
I sydvästra Frankrike har bränderna ödelagt omkring 10|000 hektar mark sedan i tisdags.Foto: AP
I Storbritannien väntas värmeböljan nå sin topp först under början av nästa vecka då värmerekordet på 38,7 grader ser ut att kunna slås.
I Storbritannien väntas värmeböljan nå sin topp först under början av nästa vecka då värmerekordet på 38,7 grader ser ut att kunna slås.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Sydvästra Europa har i flera dagar plågats av höga temperaturer på omkring 45 grader. Värmeböljan, som väntas hålla i sig, har på många håll fört med sig förödande skogsbränder.

I Spanien rasar ett dussintal skogsbränder efter att temperaturen under lördagen med råge nått över 40 grader.

Storbrand på solkusten

Annons

En av de mest omfattande bränderna pågår nära Mijas i söder, några mil sydväst om Málaga, där över 3 000 människor har tvingats lämna sina hem. Över 200 brandmän försöker med hjälp av flygplan och helikoptrar begränsa branden från att sprida sig till fler platser längs den spanska solkusten.

I grannlandet Portugal har bränderna den senaste veckan varit mer omfattande än under hela 2021. Under räddningsarbetet har en pilot som bekämpat bränderna omkommit när hans plan kraschade nära Vila Nova de Foz Coa i norra Portugal. Ytterligare ett dödsfall har rapporterats och upp till 20 har skadats.

Positivt är att antalet aktiva bränder ska ha sjunkit till elva från att som mest ha varit uppe i 20. Chefen för civilförsvaret, André Fernandes, påtalar dock att "risken för bränder är fortfarande mycket hög".

Tusentals evakueras

I sydvästra Frankrike har bränderna ödelagt omkring 10 000 hektar mark sedan i tisdags. En av dem rasar i tallskogarna nära Europas högsta sanddyn Dune du Pilat, sex mil sydväst om Bordeaux, som är ett känt turistmål.

Över 14 000 personer har fått evakueras från södra Frankrike – inklusive semesterfirare som beslutat sig för att avbryta sin resa.

Stora skogsbränder har även rapporterats från Grekland, Kroatien, Ungern och Marocko.

De höga temperaturerna, som väntas hålla i sig även i Frankrike, har fått myndigheterna att uppmana besökare att hålla sig borta från Europas högsta berg Mont Blanc.

Hettan ska ha lett till flera stenras i området. Varningen kommer efter katastrofen i Italien nyligen där elva människor dog efter ett glaciärras, orsakat av de snabba temperaturhöjningarna.

Brittiskt krismöte

I Storbritannien har under lördagen den brittiska regeringen sammankallat krisgruppen Cobra efter att den nationella vädertjänsten Met Office gett ut sin första "röda varning" någonsin, vilket görs i fall av extremhetta. De röda varningen täcker ett område från London till Manchester och upp till Vale of York.

Även den brittiska folkhälsomyndigheten har ökat sin värmevarning från nivå tre till nivå fyra, vilket räknas som “nationellt nödläge”.

Annons

Värmeböljan väntas nå sin topp först under början av nästa vecka då värmerekordet på 38,7 grader ser ut att kunna slås. Britter uppmanas nu att arbeta hemifrån och inte ta sig ut i kollektivtrafiken om det inte är nödvändigt.

– Det raka budskapet till allmänheten är att vara förnuftig när det kommer till att dricka vatten, skydda sig och söka skuggan, säger Storbritanniens hälsominister Steve Barclay.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons