Annons
Nyheter

Bra år för arbetsgivare – knegare får inte mycket gratis ledighet

I år blir det ett bra år för landets arbetsgivare.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2010

Under 2010 infaller de flesta röda dagarna under lördagar och söndagar.

De svenska arbetstagarna får jobba lite mer i år jämfört med 2009. Då inföll sju röda dagar på en vardag medan det i år handlar om fem dagar. I år infaller första maj, nationaldagen, juldagen och annandag jul på en lördag eller söndag. Färre röda dagar på vardagar innebär också att antalet klämdagar minskar.

Annons

– Det är ju en rörlighet på det här så det varierar en hel del över åren. 2010 liksom 2011 kommer att vara två år då det är väldigt få lediga dagar, säger Björn Lindgren, nationalekonom vid Svenskt Näringsliv, till TT.

Han säger att det kommer att påverka olika sektorer olika.

– Industrin får lättare att planera och producera under ordinarie arbetstid och behöver i mindre utsträckning ta till övertid och extra arbetare för att hinna med, säger han.

Däremot kan den minskade fritiden innebära att en del sektorer påverkas negativt.

– Det gäller exempelvis turistnäringarna som inte får samma tillströmning om människor inte har samma möjlighet till långhelg och inte åker i väg på samma sätt, säger Björn Lindgren.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons