Annons

Massanfall med ryska robotar mot Ukraina

Bostadshus och kraftanläggningar i flera ukrainska städer har träffats i omfattande ryska robotattacker. Attackerna slog ut elförsörjningen på flera håll.
Ukraina • Publicerad 15 november 2022
Ett skadat bostadshus i Kiev under tisdagseftermiddagen.
Ett skadat bostadshus i Kiev under tisdagseftermiddagen.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Strax före klockan fyra på på tisdagseftermiddagen hördes höga smällar i huvudstaden Kiev, orsakade av robotattacker från ryskt håll.

Inom loppet av minuter kom uppgifter om liknande attacker mot fler andra ukrainska städer. Med uppemot 100 robotar anföll Ryssland flera ukrainska mål, bara timmar efter Volodymyr Zelenskyjs G20-tal.

Annons

"Attack mot huvudstaden. Enligt preliminär information har två bostadshus träffats i distriktet Pecherskyj. Flera raketer sköts ned av luftförsvar ovanför Kiev. Vård- och räddningsarbetare är på plats", säger borgmästaren Vitalij Klytjko i ett uttalande.

Kievs militärledning sade senare att minst en person dödats i Pecherskyj och att räddningsmanskap fortsätter att söka igenom rasmassor efter ytterligare offer.

Det statliga energibolaget Ukrenergo gick något senare ut med en varning på den sociala plattformen Telegram:

"(Ryssarna) försöker åter att stänga av ljusen i detta land. Infrastrukturen för energi har skadats under en storskalig attack. Den pågår, och vi kan inte avgöra omfattningen på skadorna."

Elförsörjning delvis återställd

Klockan 18, svensk tid, saknade flera miljoner hushåll strömförsörjning, enligt Ukrenergo. Elen är bland annat utslagen i stora delar av huvudstaden Kiev. Även storstäderna Charkiv i nordöst och Lviv i västra delen av Ukraina var måltavlor för de omfattande raketangreppen.

– Det är uppenbart vad fienden vill. De kommer inte att lyckas. Anfallen slog ut strömförsörjningen i många städer i vårt land. Vi arbetar på, vi kommer att återställa allt, säger Volodymyr Zelenskyj i en videoinspelning som släppts på sociala medier.

Sent på tisdagskvällen meddelade Zelenskyj att elförsörjningen delvis återställts.

"Omkring tio miljoner ukrainare var utan ström. Åtta miljoner har fått den tillbaka. Våra ingenjörer jobbar natten igenom för att återställa elförsörjningen", skriver han på sociala medier.

Förutom kraftstationer verkar bostadshus vara mål för de ryska angreppen, och minst ett flervåningshus står i brand i huvudstaden.

Charkivs borgmästare talar om skador på "omfattande infrastruktur" och problem med elförsörjningen. Detsamma gäller Lviv.

Annons

"Explosioner hörs i Lviv. Stanna i skyddsrummen!" skriver Lvivs borgmästare Andrij Sadovyj på Telegram.

Ytterligare städer

Även andra mål i Kievregionen och flera andra ukrainska städer uppges ha attackerats under eftermiddagen, förutom ovanstående orter även bland annat Poltava, Mykolajiv, Dnipro och Tjernihiv. Delar av Moldavien mörklades också under eftermiddagen till följd av attackerna.

De massiva och koordinerade robotattackerna genomförs samtidigt som det ryska invasionskriget är huvudämne på det internationella toppmötet G20 i Indonesien.

Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak skriver på Twitter att Ryssland svarat på Zelenskyjs G20-tal – där han liknade befrielsen av Cherson vid andra världskrigets dagen D – med en ny robotattack. Och den ukrainske FN-ambassadören Sergiy Kyslytsya skriver på Twitter att anfallen är som att spotta G20-ledarna i ansiktet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons