Annons
Nyheter

Bortrövad flicka nu ständigt rädd

Den nioåriga flickan hölls fången i 18 timmar.
– Jag vet inte varför jag gjorde det, sade 25-åringen som låste in henne och nu stått inför rätta i Göteborg.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2013
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL

För den lilla flickan ändrades livet.

I dag är hon ständigt rädd.

Annons

– Det finns så mycket som hon inte vågar längre, berättade hennes mamma för rätten. Hon har mardrömmar och ångestattacker. Vardagen är jobbig.

Nioåringen själv slapp vara med i rätten. Hon berättade i ett filmat förhör om vad som hänt – en blond liten tjej i en stor beige fåtölj med minnesbilder som var förfärande.

– Jag var livrädd, berättade hon om timmarna med mannen.

Ingen förklaring

25-åringen hotade sälja henne som sexslav och hon hörde hur det pinglade i hans mobil när buden kom. Fast egentligen var det hans mamma som sms:ade, men det kunde ju flickan inte veta.

Själv hade mannen ingen förklaring. Hans berättelse var tom på känslor. Läkarna säger att han har dålig empati. Själv säger han att han har en tolvårings mognadsnivå.

– Jag trodde först att det var något som jag bara hade tänkt, sade 25-åringen om attacken.

Men tanken var då redan verklighet. Han stod inne i sin bostad med flickan i ett hårt grepp och en hand för munnen på henne så att hon inte skulle skrika.

Allt hade gått så snabbt, den där novembermorgonen i Örgryte.

– Jag såg att hon kom gående. Sedan svartnade det för mig, berättade 25-åringen för rätten.

Annons

Kanske var aktionen en reaktion på att han inte hittade sin tändare. Mannen lider av Aspergers syndrom och säger sig vara extremt beroende av rutiner. Allt ska vara som det brukar. Annars blir det kaos.

Skallgång utanför huset

Den här gången blev det fel vid det obligatoriska morgonblosset.

Vad han skulle göra med den plötsligt kidnappade lilla flickan visste han inte. Hon utsattes inte för några sexuella övergrepp eller närmanden. Några gånger band han henne, en gång knöt han en snusnäsduk framför munnen på henne för att hon skulle vara tyst. Sedan tog han bort snusnäsduken för att det var så trist att inte ha någon att prata med.

I lägenheten ovanför fanns hans föräldrar. När skallgången efter nioåringen gick utanför familjens hus frågade hans mamma på skämt "Är det du som har henne på ditt rum?"

– Hur kan du tro det, svarade han. Trots att det var precis så.

Mannen erkänner olaga frihetsberövande, inte människorov. Skillnaden på minimistraffen är tre år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons