Börserna faller runtom i världen - stora svängningar på Stockholmsbörsen
Det har svängt kraftigt under förmiddagens handel på Stockholmsbörsen, med OMXS-index pendlande mellan minus och plus. Vid lunchtid har dock trenden med ett tydligt börsfall etablerats. Klockan 12.00 sjunker OMXS-index med 3,0 procent till 288,2.
Peter Malmqvist, finansanalytiker vid analysfirman EQR, säger att det finns två faktorer som man bör beakta i ett så här extremt turbulent skede som Stockholmsbörsen befinner sig i i dag.
– Det ena är att det svänger mycket under dagen och det gör att det är svårt att dra slutsatser om utfallet mot slutet av dagen. Och det andra är att nedgraderingen av USA:s kreditvärdighet ytterst är ett amerikanskt problem och det gör att det är svårt att dra slutsatser innan de amerikanska marknaderna till fullo har öppnat.
Fall på Asienbörserna
Asienbörserna föll på måndagen, men de befarade jätterasen efter nedgraderingen av USA:s kreditbetyg uteblev på många börser. En orolig börsvecka förutspås dock.
Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde ned 2,2 procent, och det bredare Topixindex tappade 2,3 procent.
Seoulbörsens Kospi-index föll med 3,8 procent. Taiwanbörsens Weighted Index gick ned med 3,8 procent till den lägsta nivån sedan juli 2010.
Läget på börser som klockan 8.15 svensk tid ännu inte hade stängt:
Hongkongbörsens Hang Seng-index hade fallit med 4,0 procent, och Shanghaibörsens kompositindex hade gått ned med 3,7 procent. Singapores Straits Times-index hade tappat 4,5 procent. Bombaybörsens Sensex hade fallit med 3,4 procent.
Nedgången hade föregåtts av en strid ström av lugnande uttalanden från toppolitiker, G7, IMF och andra ledande beslutsfattare. Europeiska centralbankens besked om att den ska återuppta stödköp av statsobligationer i eurozonen kan också ha motverkat kraftigare ras i Asien.
Mer talar för än emot fall i Sverige
Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson säger att börsfallen i Asien kunde ha varit ännu större om ECB inte fattat beslut att stödköpa statsobligationer i eurozonen.
– Men det finns också förväntningar om att USA:s centralbank, Federal Reserve, kan komma att påbörja något nytt paket med lättnader, som kan skapa lite mer positiva stämningar på börserna. Men utifrån vad vi har sett i Asien och Mellanöstern är det neråt med 2–4 procent. Bara det kan i sig skapa en del negativt för de svenska börserna; att det fortsätter ned, säger hon.
Hermansson menar att det i nuläget är mer som talar för att börserna fortsätter ner i Sverige och i övriga Europa.
Förutspår orolig vecka
Cecilia Hermansson menar att marknadsoron framförallt gäller Europa och inte lika mycket USA. Hon förutspår att börsveckan kan bli orolig.
– Det är mycket osäkerhet och oro som styr börserna just nu. Men det var ändå ett gott besked att beslutsfattarna visat att de står redo för att försöka skapa stabilitet. Det kan inverka lugnande på marknaderna i dag, men frågan är om det räcker på grund av att Asien faller, säger hon.
Börserna i Indien faller
Även börserna i Indien faller vid handeln under måndagen. Vid den inledande handeln föll kurserna med över tre procent – och följde därmed trenden hos många av de asiatiska börserna.
Bistert börsklimat resten av hösten
SEB:s chefekonom Robert Bergqvist förutspår att Stockholmsbörsen faller med kring 2 procent under inledningen på måndagen.
– Men jag hoppas på viss lättnad efter det att ECB sagt att man ska köpa statspapper och G7-länderna att de ska samarbeta nära för att nå stabilitet. Men det finns fortfarande många djupgående problem, och jag tror att vi kommer att ha ett bistert börsklimat fortsättningsvis under veckan och under resten av hösten, säger Bergqvist.
Ned nästan fem procent i Singapore
Singaporebörsen hade vid 07.15 svensk tid fallit med 4,9 procent och i Hongkong var börsen ned med litet drygt 4 procent. Även Seoulbörsens Kospi-index hade fallit med över 4 procent. På övriga börser i Sydostasien låg börsfallen på mellan 2 och 3 procent.