Annons
Nyheter

Vaccinlyft på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen är tillbaka på plus sedan årsskiftet igen, trots den djupa coronakrisen. Suget efter aktier ökade efter en amerikansk rapport på onsdagen om positiva tester av ett potentiellt vaccin mot covid-19.
Börs • Publicerad 15 juli 2020
Börsen steg på bred front på onsdagen. Arkivbild.
Börsen steg på bred front på onsdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen steg på bred front i linje med ledande Europabörser, även om tunga storbanksaktier bromsade utvecklingen.

OMXS-index stängde på plus 1,8 procent och ligger därmed över nivån vid årsskiftet – även om det är nästan sju procents kurslyft kvar till den historiska toppnivån före raset som inleddes i slutet av februari.

Annons

Riskaptiten ökade generellt sedan den amerikanska vaccintillverkaren Moderna publicerat forskningsframsteg med ett covid-19-vaccin. Extra draghjälp kom sedan brittiska tv-stationen ITV rapporterat att det vankas positiva nyheter även om det vaccin där Astra Zeneca är inblandat. Läkemedelsbolagets aktie lyfte 5,4 procent.

Många rapporter

Handeln på Stockholmsbörsen präglades samtidigt av kvartalsrapporter.

Handelsbanken redovisade ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal. Men vinsten trycktes ned ordentligt av ett lägre ränteläge. Aktien sjönk 2,6 procent, trots att bankens kreditförluster enligt kvartalsrapporten var lägre än på många år.

Den rapporterande konkurrenten SEB hade också svårt att hävda sig i börsuppgången. Aktien tappade 1,6 procent. SEB satte till skillnad från Handelsbanken av oväntat stora belopp för befarade kreditförluster i andra kvartalet, och resultatet stärktes i stället av ett stort bidrag från tradingvinster.

Uppåt för bygghandeln

Lundin Energys aktie steg 0,4 procent sedan oljebolaget flaggat för en valutakursvinst på cirka 131 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor, under årets andra kvartal.

Aktien i Byggmax rusade 10,3 procent sedan bygghandelskedjan redovisat ett rekordkvartal i coronakrisen, med den bästa försäljningen och högsta vinsten för ett enskilt kvartal som bolaget hittills presterat.

Tele2:s ägare kunde glädjas åt en stark delårsrapport för andra kvartalet och att bolaget beslutat att återinföra ett förslag om extra utdelning. Aktien lyfte 2,9 procent.

Londonbörsens FTSE100-index steg 1,8 procent, liksom DAX-index i Frankfurt. CAC40-index i Paris ökade 2,0 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons