Annons
Nyheter

Börsen faller efter ECB-besked

Stockholmsbörsen var redan på väg nedåt, men nedgången tog ny fart efter vad som tolkas som ett hökaktigt räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB).
Börs • Publicerad 15 juni 2023
Börsen fortsätter nedåt på eftermiddagen. Arkivbild.
Börsen fortsätter nedåt på eftermiddagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

OMXS-index har vid klockan 14.45 gått ned 0,9 procent.

Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser, med undantag för Londonbörsen, som klättrar svagt uppåt.

Annons

ECB-beskedet – med höjda inflationsprognoser – följer på ett oväntat hökaktigt räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve i onsdags kväll. Där blev det förvisso inte någon räntehöjning, men det flaggades för fler räntehöjningar under året.

Klädkedjan H&M:s aktie går mot strömmen med ett kurslyft på 3,2 procent efter en försäljningsrapport där bolaget beskriver trenden som stark i början av juni.

Trä- och kartongjätten Stora Enso tappar 4,6 procent efter nyheten om ett nytt omstruktureringspaket som tillsammans med tidigare åtgärder innebär att koncernen vill göra sig av med 1 150 anställda.

Konkurrenten Billerud tar också stryk efter en vinstvarning för årets andra kvartal. Aktien faller 4,7 procent.

Byggkoncernen Peab backar med 3,7 procent efter beskedet om nya kreditavtal för över sju miljarder.

USA-börserna stängde på olika sidor av nollstrecket på onsdagen efter Feds besked. S&P 500 steg 0,1 procent. I torsdagens terminshandel pekar det dock nedåt på Wall Street.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons