Annons
Nyheter

Fredagen försurade helgstämningen på börsen

Det var nedåt på Stockholmsbörsen under veckans sista handelsdag. Många av storbolagen var sänken när börsen oroades för en förvärrad konflikt mellan USA och Kina efter beslutet om en ny säkerhetslag i Hongkong.
Börs • Publicerad 29 maj 2020
Det var minus när börsklockan ringde för stängning i Stockholm på fredagen. Arkivbild.
Det var minus när börsklockan ringde för stängning i Stockholm på fredagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

OMXS-index backade 0,7 procent, i linje med ledande Europabörser, och satte därmed punkt för fyra dagar i rad med börsuppgång.

Sedan årsskiftet har OMXS-index tappat cirka 7 procent. Och för att index ska nå tillbaka till rekordnivåerna före de historiska kursrasen i februari–mars måste OMXS-index gå upp med cirka 16 procent från dagens nivåer.

Annons

Bland många branscher som gick dåligt fanns bankerna. SEB-aktien föll 1,9 procent sedan banken meddelat att förslaget om utdelning slopas inför stämman i juni. Samtidigt tappade aktierna i Nordea 2,9 procent och i Swedbank med 3 procent. För Handelsbankens aktie var nedgången 2,5 procent.

Autoliv tappar

Ståltillverkaren SSAB:s aktie föll 4,1 procent. Men mest nedåt bland de 30 storbolagen på OMXS30-listan var det för bilsäkerhetskoncernen Autoliv, ned med 5,4 procent efter en varning för stora utmaningar i inledningen på andra kvartalet, där fordonsproduktionen enligt branschprognoser beräknas rasa med cirka 70 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Bara 6 av de 30 storbolagen visade stigande kurser. Bäst gick det för skogsbolaget SCA, upp 2,3 procent.

Aktien i tv-bolaget Nordic Entertainment Group (Nent) lyfte samtidigt 2,4 procent efter beskedet om att den engelska fotbollsligan Premier League återupptas i juni.

Ännu större fall

En rapportvinnare är dock maktbolaget Lundbergs, vars aktie lyfte 3,9 procent efter en kvartalsrapport med ett löfte om att det i höst kan bli en omprövning av beslutet att ställa in årets utdelning.

Bilverkstadskedjan Mekonomen föll initialt efter en kvartalsrapport, men vände uppåt och hade vid stängning stigit med 9,8 procent.

På de ledande europeiska börserna var det ännu större fall än i Stockholm. Londonbörsens FTSE-100-index stängde minus, 2,3 procent, CAC40-index i Paris tappade 1,6 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index föll 1,7 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons