Annons
Nyheter

Börje Ekholm: "Vi kommer att nå våra mål"

Telekomtillverkaren Ericsson redovisar en förlust för årets andra kvartal. Stora omstruktureringskostnader spökar. Justerat för detta går det bättre än väntat.
– Vi kommer att nå våra mål, säger Börje Ekholm till TT.
Aktien faller på Stockholmsbörsen.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2023
Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, presenterar delårsrapport för årets andra kvartal. Arkivbild
Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, presenterar delårsrapport för årets andra kvartal. ArkivbildFoto: Lars Schröder/TT

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 0,3 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7,3 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Men resultatet förklaras av kostnader för Ericssons sparpaket, som tagits under det andra kvartalet.

Bolaget har på senare tid befunnit sig i blåsväder med besparingspaket som ändå inte lyckats få ned kostnaderna och kunder i USA som bantat ner sina lager av bolagets programvaror. Men vd Börje Ekholm är hoppfull.

Förväntad vinst

Annons

– Vi levererar ett kvartal som är i linje med de förväntningar vi satt upp och det trots att vi just nu har en ganska krävande och utmanande marknad. Vi har en mixförändring där USA och Nordamerika faller i andel och Indien växer väldigt kraftigt.

TT: Vad tänker du om vinstnivån och era mål?

– Nivån på vinsten är i linje med vad vi förväntar. Det är inte vad vi har som mål, vilket är att tjäna 15-18 procent. Det jobbar vi fortsatt på att nå nästa år

Det kräver dock en återhämtning på marknaden, där bolaget bland annat växer på området Enterprise, menar Börje Ekholm.

TT: Det där är en massa "om". Kommer ni att nå era mål?

– Vi är fokuserade på det. Det kräver en återhämtning på marknaden och det kommer vi att se. Skälet till det är att trafiktillväxten är så hög, säger Börje Ekholm.

Trögt för 5G

När det gäller bolagets 5G-marknad ser Börje Ekholm ännu en lägre utbyggnadstakt och att kunder justerar sina lager nivåer.

Det drabbar försäljningen, konstaterar Börje Ekholm. I fyra av fem av Ericssons försäljningsområden, minskar försäljningen, medan bolaget däremot växer i Indien. Nu när inflationen justerar sig och räntenivåerna stabiliseras, ser Börje Ekholm en ekonomi som återhämtar sig, vilket gynnar en trafiktillväxt, som driver investeringar.

TT: Hur ska ni få ordning på vinsten i förhållande till lönsamheten?

– Vi kommer att se en återhämtning av marknaden i slutet av året. Vi jobbar med att vända utvecklingen utveckla vår IPR-affär genom att få nya kontrakt.

Annons

Ericsson fortsätter strömlinjeforma sin portfölj vilket innebär att de investerar mindre vissa delar.

Framför allt är bolaget fokuserat på att minska sina kostnader.

– Kostnaderna är det vi kan påverka och med det jobbar vi aggressivt.

Uppsägningar

När det gäller att få ned kostnader har bolaget tagit i. Tidigare i år har man sagt att man ska spara 9 miljarder kronor i år och säga upp 1 400 människor i Sverige och 8 000 globalt.

TT: Räcker det med att bekämpa kostnaderna?

– Vi tycker att det räcker.

TT: Blir det fler som sägs upp?

– Det beror på makroekonomin. När marknaden är som mest osäker måste vi påverka där vi kan påverka.

När det gäller målet att få ned kostnaderna med 11 miljarder kronor per år till årsskiftet är man på god väg att nå dit, enligt Ericsson.

– Vi är på målet att överträffa 11 miljarder på helårsbasis, säger Börje Ekholm.

Annons

Ericssons aktie föll 4 procent på rapporten direkt efter att Stockholmsbörsen öppnat.

Fakta: Ericsson i siffror

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 0,3 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7,3 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Resultatnedgången förklaras av omstruktureringskostnader på 3,1 miljarder. Exklusive omstruktureringarna blev rörelseresultatet en vinst på 2,8 miljarder kronor, ned från 7,4 miljarder ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med 2,4 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Nettoförsäljningen steg 3 procent i årstakt till 64,4 miljarder kronor, upp från 62,5 miljarder kronor ett år tidigare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons