Annons
Nyheter

Bopriserna rasar: "Ovanligt höga siffror"

Bopriserna fortsätter att rasa. Ett av de största tappen är i Storstockholm, där snittpriset per kvadratmeter sjunkit med 3 000 kronor på en månad.
Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2022
Bostadspriserna i juli från Mäklarstatistik.
Bostadspriserna i juli från Mäklarstatistik.Foto: Ann-Lena Lindqvist/TT

Det är tydligt att bostadsmarknaden är i en nedgångsperiod sedan några månader tillbaka. Det menar Per-Arne Sandegren, som har varit med och tagit fram statistiken. Sett från toppnoteringen i mars är tappet det största sedan 2017.

Men om trenden fortsätter så kommer tappet det andra halvåret i år att bli större än den nedgången.

Annons

– Just nu pekar allt på det. Med höga räntor och inflation så är det inte många positiva signaler, säger han.

Åtta procent billigare

Fyra procent – så mycket har priserna för en bostadsrätt tappat i Sverige under juli, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Sett över tre månader är prisnedgången åtta procent.

Statistiken täcker alla bostadsförsäljningar, oavsett om de annonserats eller inte, och har hämtats genom fastighetsmäklarnas affärssystem.

Tappet är större i storstäderna jämfört med rikssnittet. I Storstockholm har en bostadsrätt i snitt blivit fem procent billigare på en månad. I Storgöteborg är siffran fyra procent.

Trots att sommaren normalt är en svag månad på bostadsmarknaden så sticker Stockholmsområdet ändå ut, enligt Sandegren.

– Där har en bostadsrätt blivit tio procent billigare på tre månader. Sommaren är normalt sett blek, men inte så här mycket. Det är ovanligt stora siffror, säger han.

Mindre för villorna

Samtidigt har fallet inte varit lika påtagligt för villor som för bostadsrätter. På en månad har snittpriset i landet gått ned en procent, medan den siffran är två procent för de tre största städerna.

Enligt analyschefen beror det på att bostadsrätter oftast reagerar snabbare på förändringar – och att villorna sedan brukar hänga på.

– Det beror på kortare säljcyklar, snabbare beslut, större volymer, och generellt mindre pengar, säger han.

Enligt Erik Wikander, vd för Svensk Fastighetsförmedling, är nedgången inte oväntad. Han ser det som en priskorrigering och påminner om att även med ett tapp på 15 procent så skulle priserna fortfarande vara högre än före pandemiåren.

Annons

"Nivån före pandemin bör vara referenspunkten för vad som är en relevant prisnivå framåt", skriver han i ett e-postmeddelande.

Sälj först

Enligt Wikander är det "nu mer än någonsin" viktigare att sälja först och köpa sen. Annars är risken att man hamnar i ett stressigt underläge, fortsätter han, då det mer och mer har blivit köparens marknad. Det märks även av att fler är beredda att sälja för en annan prisnivå än vad de först väntat sig.

"Allt fler av våra mäklare vittnar om att det börjar bli lättare att få ihop affärerna under sommaren då allt fler säljare förstått att det är en annan marknad", skriver han.

Ett segment som, sett till en 12-månadersperiod, är upp sju procent är fritidshusen. Enligt Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik beror det på en eftersläpning och att volymen är mycket lägre.

– Det är en väsentligt annan marknad som är koncentrerad till våren och försommaren. Men vi tror att vi kommer att få se en dämpning även där, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons