Annons
Nyheter

Bonus i Frankrike till den som lagar kläder

Från oktober lovar den franska regeringen en bonus till den som låter laga kläder och skor i stället för att kasta dem.
Frankrike • Publicerad 13 juli 2023
Ett besök hos skomakaren blir billigare i Frankrike när regeringen inför bonus för reparationer av skor och kläder. Arkivbild
Ett besök hos skomakaren blir billigare i Frankrike när regeringen inför bonus för reparationer av skor och kläder. ArkivbildFoto: Leif R Jansson/ TT

Syftet är minska mängden kläder som kastas av fransmännen varje år, runt 700 000 ton. Fransmännen ska uppmuntras att köpa hållbart och laga i stället för att kasta och köpa nytt.

Bérangère Couillard, minister för ekologi och hållbar utveckling, säger att hon bjuder in skräddare, syateljéer och skomakare att ansluta sig till systemet, som fått namnet Refashion.

Annons

En omklackning ska kunna ge en rabatt på sju euro och ett lagat plagg ska kunna bli mellan 10 och 25 euro billigare. För att finansiera systemet avsätter regeringen 154 miljoner euro för åren 2023–2028.

I paketet ingår också att tvinga textilindustrin till ökad spårbarhet och att miljömärka plagg med exempelvis hur mycket vatten som gått åt i tillverkningen. Organisationer som inriktar sig på återanvändning ska få stöd.

Men alla är inte imponerade av åtgärderna. Företagare klagar på "stigmatisering" av en viktig fransk industri och parlamentsledamoten Eric Pauget från partiet Republikanerna säger att regeringen ska sluta kasta fransmännens pengar ut genom fönstret, skriver BBC.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons