Annons
Nyheter

Bolsonarosupportrar dömda för attentatsförsök

Brasilien • Publicerad 12 maj 2023
Flygplan landar på Brasilias internationella flygplats. Två män har dömts till fängelse för ett attentatsförsök vid flygplatsen. Arkivbild
Flygplan landar på Brasilias internationella flygplats. Två män har dömts till fängelse för ett attentatsförsök vid flygplatsen. ArkivbildFoto: Eraldo Peres/AP/TT

Två supportrar till den före detta brasilianske presidenten Jair Bolsonaro har dömts till fängelse för att ha försökt genomföra ett bombattentat vid flygplatsen i huvudstaden Brasilia.

Männen, som träffades på ett läger för Bolsonarosupportrar, införskaffade och placerade ut en sprängladdning i en tankbil nära flygplatsen den 24 december förra året, bara några dagar före installationen av den nuvarande presidenten Lula da Silva. Sprängladdningen exploderade aldrig och kunde desarmeras av polisen.

Annons

De båda männen dömdes till drygt nio respektive drygt fem års fängelse. En av männen uppgav i ett uttalande att planen var att placera ut sprängladdningar på två platser i huvudstaden för att skapa kaos och "provocera fram ett ingripande från militären" som skulle förhindra att Lula da Silva kom till makten.

Polisen har identifierat ytterligare attentatsman som har varit på flykt undan rättvisan sedan attentatsförsöket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons