Annons
Nyheter

Bolsonaro: Vi ska alla den vägen vandra

Brasilien har redovisat ett nytt dystert dygnsrekord för covid-19 – 1 262 döda på en dag. Och president Jair Bolsonaro fortsätter att väcka uppseende med sin syn på pandemin.
Brasilien • Publicerad 3 juni 2020
Jair Bolsonaro brukar umgås med anhängare och uttala sig för medier utanför presidentpalatset i Brasília. Bild från ett tidigare tillfälle, i slutet av maj.
Jair Bolsonaro brukar umgås med anhängare och uttala sig för medier utanför presidentpalatset i Brasília. Bild från ett tidigare tillfälle, i slutet av maj.Foto: Andre Borges/AP/TT

Den högerextreme presidenten har under hela utbrottet tonat ned virusets faror, och menar att nedstängningar av samhället kan orsaka större skada. I samband med att dygnssiffran presenterades på tisdagen fick han frågan om vad han vill säga till offrens anhöriga.

– Jag sörjer alla dödsfall, men vi ska alla den vägen vandra, blev svaret när Bolsonaro talade med medier utanför presidentpalatset Alvorada i Brasília.

Annons

Totalt räknar Brasilien nu till drygt 31 000 dödsfall i covid-19. I absoluta tal är det fjärde värst i världen, efter USA, Storbritannien och Italien. Men medan de övriga länderna i toppen verkar ha fått bukt med den stora spridningen varnar experter för att antalet fall accelererar i Brasilien.

Eftersom brasilianarna är så många, 210 miljoner, är antalet döda som andel av befolkningen dock lägre. Där placeras Brasilien i beräkningar kring en tiondeplats globalt, efter länder som Sverige och Schweiz – med förbehåll för att statistikföringen skiljer sig åt i olika delar av världen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons