Annons
Nyheter

Bolsonaro uppvaktas av militär inför votering

Den brasilianska marinen håller under tisdagen en ovanlig militärparad vid presidentpalatset i huvudstaden Brasília, samma dag som kongressen väntas rösta ner ett förslag om valreformer.
Brasilien • Publicerad 10 augusti 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro under ett möte i Brasília i måndags.
Brasiliens president Jair Bolsonaro under ett möte i Brasília i måndags.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Det officiella syftet är att bjuda in president Jair Bolsonaro till en årlig militärövning i nästa vecka. Det är tradition att militära befälhavare personligen överräcker inbjudan till presidenten – men inte i sällskap av en stor grupp stridsfordon, skriver brasilianska medier.

Totalt kommer 150 olika militärfordon, flygplan och tunga vapen att visas upp under paraden, som iscensätter en amfibieoperation, enligt den brasilianska tidningen Folha de S. Paulo.

Annons

Uppvisningen sker i ett läge av intensiv debatt om landets elektroniska valsystem, som presidenten hävdar är sårbart för fusk. Bolsonaro har krävt införandet av tryckta valsedlar i en högljudd kampanj som kritikerna ser som ett sätt att så tvivel kring valprocessen för att inte behöva erkänna ett eventuellt nederlag i valet nästa år.

Ett förslag om att införa tryckta valsedlar som komplement väntas under tisdagen röstas ner i parlamentets underhus. Motståndare till presidenten har tolkat den okonventionella militärparaden som en hotfull styrkeuppvisning gentemot kongressen och högsta domstolen, som båda ligger tvärs över gatan från presidentpalatset.

Enligt marinen har paraden dock inget samband med omröstningen i parlamentet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons