Nyheter

Bodström petas ur justitieutskottet

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) petas från posten som justitieutskottets ordförande.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Han ersätts av Morgan Johansson, som var folkhälsominister under S-regeringens tid, erfar TT.

Beslutet ska fattas av den socialdemokratiska riksdagsgruppen på fredagseftermiddagen.

Om Bodström, som rest till USA med familjen, ska få tjänstledigt från riksdagen avgörs formellt på onsdag.

Men valberedningen, där Mona Sahlin är ordförande, vill inte ge honom förnyat förtroende och därför har han inte någon post att återvända till.

Valet av 40-årige Morgan Johansson från Skåne innebär att han blir justitieutskottets ordförande i fyra år.

Johansson har gjort sig känd som en stridbar socialdemokrat på vänsterkanten. Han har ingen juristexamen, men en fil kand i statsvetenskap. Han var ledamot i justitieutskottet 1998–2002 och ordförande i Brottsförebyggande rådet. Han har också varit ledamot av sexualbrottskommittén och i grundlagsutredningen. Den senaste mandatperioden satt han i konstitutionsutskottet (KU).

S-ledaren Mona Sahlin bekräftar att valberedningen föreslår Morgan Johansson till topposten i justitieutskottet i stället för Bodström.

– Riksdagens justitieutskott är väldigt viktigt. Det området kommer att spela stor roll under mandatperioden. Det handlar både om att vara kunnig på brott och straff och kriminalpolitik, men också om att diskutera sociala orsaker, klyftor och klassamhällets roll när det gäller brott och straff. Där har Morgan Johansson en alldeles utmärkt bakgrund, säger Sahlin.

På frågan om varför Bodström petas från utskottet svarar Sahlin:

– Han är ju inte här. Riksdagens utskott ska ju fungera från första dagen.

Sahlin riktar dock ingen kritik mot Bodström utan påpekar att hon och Bodström har varit överens sedan länge om att han skulle åka till USA med familjen.

– Jag tycker att han har hanterat sin familjesituation alldeles utmärkt, för det är ju det som allt detta handlar om. Sen får vi se hur riksdagen bedömer ledigheten, säger Sahlin.

Enligt henne finns det ingen risk för att S förlorar en röst i riksdagen medan Bodström är borta.

– Antingen får han ledigt, eller så kommer han tillbaka, eller så slutar han i riksdagen. Det finns bara tre sätt att hantera det här på. Jag hoppas att det löser sig med ledigheten, säger hon.

Om Thomas Bodström beviljas ledighet får han en ersättare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.