Nyheter

Bodström kräver ursäkt av Expressen

Thomas Bodström anmäler Expressen till Pressens opinionsnämnd och kräver en personlig ursäkt av Expressens chefredaktör.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Orsaken är att tidningen skriver att han ägnat sig åt "avancerad skatteplanering".

– Det är en ren lögn. Jag har under mina tio år i politiken aldrig varit med om en liknande lögn, säger Bodström till TT.

Expressens artikel handlar om att Bodström samlat 4,5 miljoner kronor i två bolag – ett för advokatverksamheten och ett för författarverksamheten.

Genom det förfarandet kan han ta ut vinsten som lön utan att jobba i USA och slippa marginalskatt – "ett skolexempel på skatteplanering som gör att man kan ta långledigt om man har extrainkomster", skriver tidningen.

– Det är fullständigt fel, säger Bodström.

– Jag har betalat den högsta marginalskatten och kommer så att göra fram till pensioneringen, säger han.

– Dessutom kommer jag att jobba i USA. Jag ska skriva en bok.

Bodström är också upprörd över att Expressen skriver att han har högst frånvaro i riksdagen under de senaste fyra åren.

– Jag hör till de mest aktiva i hela riksdagen, när man ser till motioner, interpellationer och närvaro i utskottet. Jag är en av dem med högst närvaro, säger han.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson medverkar i en debatt under fredagseftermiddagen. Han poängterar i ett sms till TT att tidningen sökte Thomas Bodström under torsdagen för att fråga om skatteplaneringen, men inte fick kontakt med honom. I stället ringde pressekreteraren Linda Romanus upp Expressen.

"Bodströms pressekreterare kallar detta förtal, men det står ju i tidningen att det är fullt tillåtet", skriver Mattsson.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.