Annons
Nyheter

Blinken till Turkiet med löfte om mer hjälp

Turkiet • Publicerad 15 februari 2023
På väg till Turkiet – USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.
På väg till Turkiet – USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Turkiet för att diskutera mer hjälpinsatser efter den katastrofala jordbävningen. Resan på söndag blir hans första till det Natoallierade landet som har skakiga relationer med USA.

Blinken inleder besöket på flygbasen Incirlik, dit amerikanska hjälpsändningar har skickats. Därefter väntar samtal i huvudstaden Ankara om fortsatt amerikanskt stöd, uppger en talesperson på utrikesdepartementet.

Annons

President Joe Bidens regering är för Turkiets begäran att få köpa stridsflygplanet F-16, men affären blockeras i kongressen på grund av Turkiets syn på mänskliga rättigheter samt hot mot Grekland. I den amerikansk-turkiska ekvationen ingår dessutom USA:s försök att förmå Turkiet att acceptera Sverige och Finland som medlemmar i Nato.

På Blinkens dagordning står även säkerhetskonferensen i München, där kriget i Ukraina och spänningarna med Kina kommer att avhandlas. Han lägger också in ett besök i Grekland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons