Annons
Nyheter

Blinken: Afrika ingen spelplan för stormakter

USA vill ha ett äkta partnerskap med Afrika och är inte ute efter att skaffa inflytande genom att mota bort andra stormakter från kontinenten. Det är budskapet från utrikesminister Antony Blinken.
Sydafrika • Publicerad 8 augusti 2022
USA:s utrikesminister Antony Blinken hälsas välkommen av Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor.
USA:s utrikesminister Antony Blinken hälsas välkommen av Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Blinken är på Afrikaturné och träffade på måndagen Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor. Vid en gemensam pressträff sade Blinken att USA inte betraktar Afrika som en spelplan där stormakter tävlar med varandra.

– Det är inte i grunden hur vi ser på det. Det är inte så vi vill utveckla vårt engagemang här. Vår strävan efter ett starkare partnerskap med Afrika handlar inte om att mota bort någon annan, säger Blinken.

Ny strategi

Annons

Hans resa omfattar även Kongo-Kinshasa och Rwanda och följer på den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs omfattande Afrikaturné förra månaden.

Senare under dagen presenterade Blinken USA:s nya strategi för Afrika söder om Sahara, som har arbetats fram sedan president Joe Biden tog över i Vita huset. Fokus ligger på att främja öppenhet och demokrati, sträva efter ekonomisk utveckling och att bekämpa den globala uppvärmningen, sade Blinken i ett tal vid Pretorias universitet.

USA och afrikanska länder behöver samarbeta som jämbördiga partner för att ta itu med dessa frågor, framhöll utrikesministern.

Se över militärinsatser

USA ska också se mer till helheten när det gäller militärt engagemang i afrikanska länder.

En del kritiker har anklagat USA för att med skralt resultat fokusera på att bekämpa extremistgrupper i Afrika, medan Kina och Ryssland ökat sitt inflytande genom ekonomiska och diplomatiska verktyg.

Bidenregeringen anser att främjande av större öppenhet och ökad demokrati i Afrika kan bidra till att "motverka skadlig inverkan från Kina, Ryssland och andra aktörer."

– Vanstyre, exkludering och korruption som präglar svaga demokratier gör dem mer sårbara för både extremistgrupper och utländsk inblandning, sade Blinken.

Han nämnde den Moskvastödda ryska legostyrkan Wagnergruppen som exempel på hur instabilitet kan utnyttjas för egen vinning. Gruppen är verksam i bland annat Mali och Centralafrikanska republiken.

Bidenregeringen hoppas att den nya strategin ska resultera i ett amerikansk-afrikanskt toppmöte i Washington i december.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons