GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Björn Söder: Kungen ska föreslå statsminister

Kungen borde i egenskap av statschef vara den som föreslår nästa statsminister, skriver SD-ledamoten Björn Söder i en motion till riksdagen.
Politik • Publicerad 25 november 2022
Kung Carl Gustaf borde i egenskap av statschef föreslå statsminister, enligt SD:s Björn Söder.
Kung Carl Gustaf borde i egenskap av statschef föreslå statsminister, enligt SD:s Björn Söder.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Det är talmannen som nominera statsminister, vilket är fastslaget i regeringsformen.

Men efter valet 2018 såg man hur talmannen drogs in i det politiska spelet på ett sätt som inte tidigare upplevts, skriver Söder.

"Det finns därför starka skäl till att vidta åtgärder för att talmansrollen skiljs från det rent politiska spelet kring statsministerrollen och inte fortsätter att bli föremål för partipolitiska strategier och smutsigt spel."

Att Sverige skiljer sig från andra parlamentariska demokratier beror på en kompromiss som slöts mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna 1971, den så kallade Torekovskompromissen, skriver SD-ledamoten.

Söder har motionerat om detta flera gånger tidigare men aldrig fått gehör för sitt förslag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.