Nyheter

Björklund mycket nöjd

– Det här bekräftar vad vi egentligen alltid har vetat – att betyg är arbetarbarnens bästa vän. Nu finns det belägg för det, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).
Nyheter • Publicerad 3 juni 2010

– Utan formella meriteringssystem som betyg och examina får man informella meriteringssystem i form av kontakter, som är mer odemokratiska.

Björklund hänvisar till sin egen uppväxt.

– Ingen som satte sin fot över tröskeln i mitt hem hade mer än sjuårig folkskola, säger han.

– Möjligheterna ökar för barn som växer upp med lågutbildade föräldrar, om det finns formella meriteringssystem

Han förvånas inte över att det är söner till högutbildade som gynnades av att betygen togs bort.

– Rätt många killar tar för sig mer och snackar sig fram. När kunskap bedöms är flickorna bättre, säger han.

Betygen ersattes av utvecklingssamtal, vilket enligt Anna Sjögren kan vara en förklaring till att utbildningssvaga grupper missgynnades av att betygen försvann. Informationen som ges kan vara svårare att tolka för studieovana familjer.

– Absolut, så är det. Det blir en verklig exponent på vilken social grupp du tillhör – att föra ett samtal med lärare, förstå allt som sägs och våga ifrågasätta en lärare, säger Björklund.

Han medger att huvudfåran i den pedagogiska forskningen har varit emot betyg men påpekar att det finns rätt många som varit för också.

– Visst är den här undersökningen välkommen. Den stärker oss, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.