Billström väntar på möte – inget planerat
Turkiets Mevlüt Cavusoglu är den ende av Natos utrikesministrar som inte är på plats i Oslo för det informella utrikesministermötet. Tobias Billström (M) pratade med honom i telefon i helgen, gratulerade till president Erdogans valseger och uttryckte en förhoppning om att träffas snart.
– Vi kommer nog att få ett datum så fort vi vet att den turkiska regeringen är på plats. De har ju haft ett val och vi måste ju veta vilka som sitter på andra sidan bordet när det gäller de här frågorna, säger utrikesministern till TT tidigt på torsdagsmorgonen, på det hotell i Oslo där alla delegationer huserar under mötet.
TT: Hur bråttom är det?
– Vi har nu en period på sex veckor fram till och med (Natotoppmötet i) Vilnius, men man ska komma ihåg att under de här veckorna så är det ju så att det turkiska parlamentet måste också fatta beslut och det måste det ungerska parlamentet också göra.
Siktet på Vilnius
Turkiet representeras av landets Natoambassadör. Billström säger att de såklart kommer att träffas, men några enskilda, bilaterala möten blir inte av.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s utrikesminister Antony Blinken, värdlandet Norges statsminister Jonas Gahr Støre och en rad utrikesministrar har slagit fast att Sverige bör få gå med i Nato innan mötet i Vilnius den 11–12 juli. Men ingen ger några garantier.
Tobias Billström bedömer att det är realistiskt. Hur lång tid det realistiskt skulle kunna ta "i värsta fall" vill han inte prata om.
– Vi gör bedömningen att nu måste vi sikta på Vilnius och vara fokuserade på den frågan. Vi har inte tid med några sidodiskussioner om möjliga utfall och så vidare, av den enkla anledningen att det drar ju bort uppmärksamheten från det centrala, säger utrikesministern.
"Avgörs inte på Twitter"
Den turkiske utrikesministern är inte på plats, men i samband med mötet kommer det likväl nya bud från Turkiet.
President Recep Tayyip Erdogans talesperson Fahrettin Altun kräver att svenska myndigheter agerar och tillämpar den nya terrorlagstiftningen mot en demonstration som ska äga rum i Stockholm i helgen – om man "tar Turkiets krav på allvar".
TT: Ser du någon risk att detta blir ett slags sista test för överenskommelserna?
– Så här, det twittras mycket. Men vi vet ju vad vi har åtagit oss i och med det här memorandumet, vi vet också att svensk yttrandefrihet gäller, vi vet att det vi har åtagit oss är att bekämpa terror, säger Tobias Billström.
– Det är ju uppenbart att det här är en formell process som vi pratar om. Den kan inte avgöras på Twitter utan det måste avgöras i möten.
Tror på upplägget
Enligt Billström kommer terrorlagstiftningen, som träder i kraft på torsdagen, att täppa till tidigare kryphål. Som han ser det har Sverige således fullföljt sina åtaganden.
– Vi kommer att kunna bekämpa finansiering av terror på svenskt territorium och då se till att ta den turkiska säkerhetssituationen på allvar, den upplevelse som de har haft av att vi har haft problem med PKK i Sverige som vi behöver komma till rätta med.
Sverige ingick förra sommaren ett trepartsavtal med Finland och Turkiet för att reda ut de problem som Turkiet sade sig se inför ländernas Natointräden. Bedömare som TT har talat med anser att Sverige därigenom "tappade kontrollen" över processen och att Nato borde ha tagit en ledande roll.
Men det är rätt väg, enligt Billström, som tillägger att han ansåg detta även när Sveriges tidigare regering beslutade om den.
– Personligen tror jag att det hade varit svårare att diskutera med Turkiet utan att ha haft den här väldigt tydliga och klara inramningen. Men oaktat detta så hade vi ju aldrig blivit "invitees" i Madrid om detta memorandum inte hade tillkommit.