Annons

Billström: Slut på feministisk utrikespolitik

Fokus på Europa, Norden och Baltikum – och att föra Sverige in i Nato. Med Tobias Billström (M) som ny utrikesminister ska svenska intressen säkras.
Politik • Publicerad 18 oktober 2022
Tobias Billström (M) är Sveriges nya utrikesminister.
Tobias Billström (M) är Sveriges nya utrikesminister.Foto: Christine Olsson/TT

Det största och viktigaste uppdraget för Sveriges nya utrikesminister blir att föra landet in i Nato. Billström tar nu över processen från avgående Ann Linde (S), men säger att den nya regeringen kommer att fortsätta på samma spår som den gamla.

– Det här frågan har det funnit stor och bred uppslutning kring i den svenska riksdagen, och politiken på området ligger fast. Vi ska bli medlemmar i Nato och vi ska uppfylla delarna i avtalet som är ingånget med Turkiet och Finland, säger Billström.

Tyngdpunkt på närområdet

Annons

Den kommande mandatperioden handlar för svensk utrikespolitik om att säkra svenska intressen, enligt Billström. Istället för att tala om multilaterala samarbeten, kommer närområdet – Europa, Norden och Baltikum – att prioriteras.

– Det är där fokuset kommer att ligga under de kommande åren. Det är det som är vår region och där vårt land finns och det är naturligt att tyngdpunkten ligger här, säger han.

– Men Sverige kommer alltjämt att ha intresse på handels- och biståndsområdet som finns utanför Europas gränser.

Det är begränsade resurser som gör att närområdet måste prioriteras, menar Billström. Men om det innebär att Sverige kommer att lägga ner ambassader och annan verksamhet på andra håll i världen är för tidigt att svara på, menar han.

– I sinom tid behöver man naturligtvis fundera över vad begränsade resurser får för konsekvenser.

Etiketter skymmer innehåll

Efter valet 2014 lanserade Socialdemokraterna att Sverige, som första land i världen, skulle bedriva en feministisk utrikespolitik. Benämningen väckte debatt och den etiketten kommer nu att skrotas.

– Jämställdhet är ett kärnvärde för Sverige och också ett kärnvärde för den här regeringen. Däremot kommer vi inte använda oss av begreppet feministisk utrikespolitik därför att etiketter har en tydlig tendens att skymma innehållet, säger Billström.

Rollen som ny utrikesminister blir Tobias Billströms andra sejour som statsråd. 2006 uttågs han till migrationsminister i regeringen Reinfeldt, en post som han behöll fram till valförlusten 2014.

Efter det valdes han till riksdagens förste vice talman. 2017 lämnade han posten och blev då Moderaternas gruppledare i riksdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons