Billström: Religion är inte en del av avtalet
Den turkiske presidenten säger att så länge Sverige tillåter att koranen bränns och förstörs så kommer Turkiet inte att säga ja till Sveriges Natoansökan.
Tobias Billström säger till TT att Sverige har levererat resultat i samtliga delar av överenskommelsen som slutits mellan Sverige, Finland och Turkiet om Natointräde.
– Vi fortsätter att implementera den. Religion är inte en del av överenskommelsen, med det sagt har jag förståelse för att man från turkisk sida är upprörda över vad som förvisso var lagligt men för den sakens skull inte respektfullt.
Kyla ned situationen
TT: Du tolkar inte hans uttalande som att dörren är stängd för Sverige om vi inte förbjuder att man bränner heliga skrifter?
– Vad som nu behövs är att situationen kyls ned på alla sidor, vi fortsätter samtalen med Turkiet om implementeringen av den här överenskommelsen på tjänstemannanivå. Det är en viktig och angelägen uppgift att det här blir genomfört.
Samtalen på ministernivå har dock pausats.
TT: Varför tror du att Erdogan tar upp koranbränningen och kräver att Sverige ska förbjuda detta?
– Just nu pågår en valrörelse i Turkiet och i valrörelser sägs det många saker och tycks många saker, så är alltid fallet. Det är i ljuset av det som man behöver se de här uttalandena.
SD: Elda hundra till
Tobias Billström lyfter fram att Sverige har en långtgående yttrandefrihetsgrundlag.
– Den lagen är tydlig på den här punkten med en vittgående möjlighet för människor att yttra sig och ge uttryck för åsikter. Och jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att det är läget som vi har i Sverige.
Sverigedemokraten Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, sade i en intervju med Dagens industri att Sverige aldrig får böja sig för turkiska hot mot svensk åsikts- och yttrandefrihet. Om att bränna koraner sade han: "blir de upprörda, så elda hundra till."
TT: Hur påverkas Natoprocessen av att regeringen samarbetar med ett islamkritiskt parti som Sverigedemokraterna?
– Sverigedemokraterna har varit mycket tydliga redan från första dagen då den här regeringen bildades med att man stödjer att Sverige ska bli medlemmar i Nato, säger Tobias Billström.
– Man inte bara accepterar utan tycker att det här memorandumet som ligger till grund för Sveriges och Finlands väg mot Natomedlemskap, är den rätta vägen att gå. I och med att det är så, så ser jag inga problem.
"Brinner runt omkring"
Även statsminister Ulf Kristersson (M) understryker att det avgörande nu är att komma tillbaka till det han kallar "ordnade och sansade diskussioner" mellan Sverige, Finland och Turkiet.
– Man kan inte diskutera saker när det bokstavligt talat brinner runt omkring en, säger han under en studentafton i Lund.
Han framhåller att trepartsavtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet inte handlar om religion. Samtidigt säger han sig ha förståelse för den ilska som uppstår när det uppfattas som att Sverige som land står bakom koranbränningen.
– Så är det inte.
Han anser inte att yttrandefriheten är alltför vidsträckt i Sverige, men betonar att den också för med sig ett stort ansvar för hur den används, och upprepar sin åsikt att vissa i rådande läge riskerar att göra sig till "nyttiga idioter".
– Det finns inga skäl för Sverige att diskutera lagar.