Billig medicin kan rädda tusentals
Det handlar om vissa blodförtunnande och kolesterolsänkande läkemedel. Mediciner för vilka patentet har gått ut och som därför är billiga för patienten.
Patienter som behandlats för hjärtattack och stroke får oftast medicin utskrivet, men vissa slutar att använda dem. Det finns också många i riskzonen som borde använda medicinerna, men som inte gör det.
Detta visar en stor internationell studie där över 150 000 personer från 17 olika länder ingår. Skälen till att man inte använder sig av de billiga läkemedel som finns, antas variera mellan olika länder.
– I Sverige lägger vi ungefär en tiondel av vår inkomst på mat. I andra länder måste man lägga över hälften. Där har man kanske inte råd med några läkemedel alls, säger Annika Rosengren, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till TT.
I Sverige skulle alltså problemet inte vara att patienten inte har råd.
– Vi ska gå vidare och kolla vad det beror på, säger Annika Rosengren.
Tänkbara förklaringar kan vara att patienten saknar regelbunden kontakt med läkare eller att patienten, om det gått lång tid sedan en stroke eller hjärtattack, tror sig vara färdigbehandlad.