Annons
Nyheter

"Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade”

Under natten till måndag kom ett larm om två brinnande bilar intill ett ålderdomshem på Våglängdsgatan.
– Vi måste göra allt vi kan för att motverka händelser som denna, säger Peder Englund, avdelningschef på centrum för kunskap och säkerhet.
Borås • Publicerad 28 augusti 2017
Foto: Jan Pettersson

Bilarna uppges ha brunnit kraftigt och gjorde så att två fönsterrutor till det intilliggande ålderdomshemmet sprack. Branden tog sig lite i huset och rök ska även ha spridit sig. Händelsen rubriceras som mordbrand och enligt polisen tros branden ha startas genom att någon tänt eld på däcken fram på bilarna.

Ingen skadades i branden och i nuläget finns ingen misstänkt.

Annons

Under måndagen hade personal på boendet möten med Peder Englund, avdelningschef på centrum för kunskap och säkerhet.

– Vi har suttit och diskuterat åtgärder på både längre och kortare sikt mot denna händelse och andra företeelser och ska även ha ett möte nästa vecka. Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade. Att man anlägger bränder på ett sätt som direkt påverkar våra äldreboenden är något som vi måste göra allt vi kan för att motverka, säger Peder Englund.

Åtgärderna består bland annat av att säkerhetsföretaget Securitas ska utveckla sin närvaro på platsen. Områdespoliser ska även ha extra fokus kring området.

– Vi har även pratat om fysiska miljöer, om det går att göra några förebyggande åtgärder där. Exempelvis kanske man bör flytta på boendets parkering för att motverka liknande händelser.

Peder Englund betonar att det inte finns något som tyder på att den misstänkta mordbranden var riktad specifikt mot äldreboendet. Enligt honom verkar det snarare handla om ungdomar som inte förstått konsekvenserna av sitt agerande.

– I vissa lägen har man anlagt olika former av bilbränder med syfte att locka dit räddningstjänst, men detta verkar ha gjorts spontant utan större eftertanke och det skulle kunnat inträffa precis var som helst. Det finns inte heller någon koppling mellan denna brand och tidigare händelser på Hässleholmen.

Englund berättar att stämningen bland personalen på boendet trots allt varit god.

– Personalen har hanterat händelsen på ett föredömligt sätt och vi kan konstatera att när branden uppstod följdes rutinerna till punkt och pricka, säger han.

Per Lidholm
Caroline AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons