Annons
Nyheter

Biden vill investera för tusentals miljarder

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden utmanar Donald Trump på presidentens hemmaplan: ekonomin.
Med moderniseringsplaner värda 700 miljarder dollar – omkring 6 500 miljarder kronor – ska Biden locka över väljare inför höstens val.
USA • Publicerad 10 juli 2020
Folk samlas utanför demokraten Joe Bidens barndomshem i Scranton i Pennsylvania, där han tittade in på sin kampanjresa inför presidentvalet i höst.
Folk samlas utanför demokraten Joe Bidens barndomshem i Scranton i Pennsylvania, där han tittade in på sin kampanjresa inför presidentvalet i höst.Foto: Matt Slocum/AP/TT

I ett valtal i en 101 år gammal metallfabrik i sin barndomsstad Scranton i Pennsylvania presenterade Demokraternas kandidat sin plan under parollen "Build Back Better": 400 miljarder dollar (över 3 700 miljarder kronor) till inhemska investeringar och ytterligare 300 miljarder för forskning och utveckling för att göra USA ledande inom framtidstekniker som återvinningsbara energikällor, elfordon, artificiell intelligens och bioteknik. Han vill höja företagsskatten från 21 till 28 procent och stärka fackföreningarna för att ge arbetare större makt.

Biden framhöll sin egen bakgrund som arbetarklass i kontrast till miljardären Donald Trump, och menade att denne "gett upp" inför automatisering och globalisering "så att amerikanska familjer får betala för inkompetensen hos hans administration".

Annons

Pennsylvania svängde till Republikanernas fördel i valet 2016, då Trump kampanjade på löften om att ge tillbaka jobben till tillverkningsindustrin.

Där Trump ser företagen som ekonomins drivkraft betonade Bidens plan den federala regeringens roll för att "stärka USA industriellt och teknologiskt" i en mobilisering "som vi inte sett sedan den stora depressionen och andra världskriget".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons