Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Biden kan ge skjuts åt svenska bolag

Att Joe Biden nu har flyttat in i Vita huset kan leda till att stål- och aluminiumtullarna gentemot EU lyfts – och innebära gröna möjligheter för svenska företag.
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden var vicepresident och besökte Stockholm.
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden var vicepresident och besökte Stockholm.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden besökte Stockholm som vicepresident.
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden besökte Stockholm som vicepresident.
Foto: Anders Wiklund/TT

Första gången de träffades försökte de klura ut hur termostaten fungerade på Bidens sommarheta kampanjkontor i delstaten Delaware. Det var 1990-tal och juristen Peter Dahlén hade fått ett uppdrag inom valkampanjen efter att ha grillats i en tuff anställningsintervju av Joe Bidens lillasyster Valerie Biden Owens.

Termostatfixandet blev starten på flera års samarbete, både under återvalskampanjer och i Washington DC. Advokaten Dahlén arbetade för Biden i senatens justitieutskott, där han bland annat var rådgivare i upphovsrättsfrågor, vilket exempelvis ledde till att han plöjde pappershögar om fildelningsprogrammet Napster. Han gav även råd i andra juridiska frågor och rörande utnämningar av domare.

Syns på kaféer

– Han är fordrande och kräver att man är mycket väl förberedd. Biden är en hård men rättvis politiker, säger Dahlén om USA:s nuvarande president.

– Vad man ser med Joe är vad man får. Han är genuin och han kan häva ur sig grodor, men han ber alltid om ursäkt om det blir fel. Hemma i Delaware är folk vana att springa på honom i mataffären, på fotbollsmatchen, i kyrkan eller på ett kafé. Han är "Joe" med alla.

Peter Dahlén lämnade jobbet i senaten för att följa med sin blivande fru till Sverige. Här har han tidigare varit aktiv i Demokratiska partiets internationella gren Democrats abroad och är nu verkställande direktör för den amerikanska handelskammaren i Sverige, Amcham.

Att han är från samma delstat som Joe Biden var något den dåvarande vicepresidenten kom ihåg då de möttes i Stockholm 2016. När det stod klart att Biden besegrat Donald Trump i höstens presidentval fylldes Dahlén av upprymdhet och stolthet.

– Han är en bra människa. Nu sker en återgång till det normala och det är positivt, säger han.

Viktiga signaler

Känslan präglar även hans arbetsvardag som brobyggare för amerikanska bolag som vill etablera sig i Sverige och vice versa. Han säger sig märka av en större optimism bland de transatlantiska bolagen – även om de också var positivt inställda till delar av Donald Trumps politik, som avregleringar och skattesänkningar.

Den stora skillnaden är att Joe Biden, nio veckor in i sitt presidentskap, tydligt markerat att USA går tillbaka till en regelbaserad världsordning med respekt för multilaterala instanser som WTO och FN. Att presidenten redan på dag ett återanslöt USA till Parisavtalet om klimatet och utsåg den tidigare utrikesministern John Kerry till klimatsändebud är viktiga signaler, enligt Dahlén.

– En grön och mer digitaliserad USA-ekonomi kan leda till stora möjligheter för svenska bolag, säger han.

– Nästa stora puckel i Washington DC efter covidhjälppaketet spås bli infrastruktur. Klimatvänligare byggen av vägar, broar, tunnlar, flygplatser, bredband och mycket mer innebär tillfällen för svenska företag.

Hård mot Kina

Bidensstyrets övergripande löfte, att reparera relationerna med allierade globalt, lär få effekter på många plan – inte minst när det gäller förhållandet mellan USA och EU. Att Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gemensamt tagit tag i den långdragna handelstvisten om subventioner för de konkurrerande flygplanstillverkarna Boeing och Airbus – och fryst strafftullarna – är ett stort steg, påpekar Dahlén.

I nuläget tror han inte att de frysta förhandlingarna om det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP kommer att återupptas. Däremot kan de strafftullar på stål och aluminium som Donald Trump införde gentemot EU komma att lyftas.

– Men i sådana fall blir tullarna sannolikt kvar gentemot Kina. Biden har signalerat att han kommer fortsätta på Trumps tuffa linje mot Kina, men med en annan retorik.

Arm om axeln

TT: Vad anser du om de anklagelser som fördes fram under valrörelsen om att han varit för närgången mot kvinnor?

– Det är inget jag hört tidigare, jag tror att det har med generationsskillnader att göra – det har han sagt själv. Han är en fysisk politiker. Ibland när vi möttes i senaten kunde han lägga armen om axeln på mig för att hälsa och höra hur läget var.

Fakta: Den transatlantiska ekonomin

Trots de senaste årens turbulens ses USA och Europa som mycket viktiga marknader för varandra. Den transatlantiska handeln omsätter 5 600 miljarder dollar årligen. Amerikanska bolag i Europa och vice versa har omkring 16 miljoner människor anställda på bägge sidorna av Atlanten.
USA är Sveriges viktigaste investeringsmarknad. Cirka 1 200 företag med anknytning till Sverige verkar i USA (exempelvis Volvo Trucks och Astra Zeneca). Svenska företag i USA skapar 223 000 arbetstillfällen, och amerikanska bolag i Sverige genererar omkring 73 000 jobb, enligt siffror från 2018.
2018 exporterade Sverige varor till USA för 11 miljarder dollar (främst från sektorerna verkstad, tillverkning och transport), vilket motsvarade 6,8 procent av den totala blågula exporten. Sveriges import från USA var värd 4,5 miljarder dollar, och utgjorde 2,7 procent av Sveriges totala import.
Amcham, den amerikanska handelskammaren i Sverige, har funnits sedan 1992 och har omkring 220 medlemmar.
Källor: Amcham, de svenska och amerikanska utrikesdepartementen

Fakta: Den transatlantiska ekonomin

De första svenska migranterna kom till USA, till delstaten Delawares stränder, redan 1638. På 1800-talet utvandrade flera hundratusen svenskar till USA. I dag beräknas miljontals svenskamerikaner leva på båda sidorna av Atlanten.
För över 200 år sedan, den 29 april 1818, presenterade USA:s första sändebud – en ”minister” vid namn Jonathan Russel – sina diplomatiska kreditivbrev i Stockholm.
Relationerna mellan USA och Sverige beskrivs i dag som mycket goda och starka, av både det amerikanska och det svenska utrikesdepartementet.
Handeln mellan länderna är omfattande. Sverige och USA samarbetar även kring biståndsfrågor, försvar och säkerhetspolitik. Sverige är en så kallade EOP-partner till försvarsalliansen Nato och har bland annat bidragit till de USA-ledda insatserna i Afghanistan och Irak.
2013 besökte USA:s dåvarande president Barack Obama Sverige. Det var det första bilaterala besöket av en sittande amerikansk president någonsin. Och i maj 2016 besökte statsminister Stefan Löfven Vita huset, efter att Obama bjudit in till ett nordiskt toppmöte.
Löfven var även i Vita huset i mars 2018, på inbjudan av den dåvarande presidenten Donald Trump.
Källor: Svenska och amerikanska UD, USA:s Sverigeambassad

Fakta: Den transatlantiska ekonomin

Demokraten Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en katolsk familj med irländska rötter.
Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.
Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.
Utsågs i augusti 2020 formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år – vilket han vann över sittande Donald Trump. Bidens vicepresident är Kamala Harris, tidigare Kaliforniensenator.
Gift med Jill Biden och har två barn i livet.
Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.
Bidens personliga erfarenheter av sorg framhölls under valrörelsen, eftersom många i det pandemidrabbade USA sörjer anhöriga.

Läs mer