Annons
Nyheter

Biden: Kan bli stökigt vid Mexikogränsen

USA:s president Joe Biden säger att läget vid gränsen mot Mexiko under en period kommer att bli kaotiskt då pandemirelaterade gränsrestriktioner lyfts senare i veckan.
USA • Publicerad 10 maj 2023
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Redan har tiotusentals människor kommit till gränsövergångarna i Mexiko i väntan på att den så kallade "Title 42" slutar gälla natten till fredag lokal tid. Och tusentals har redan tagit sig in i USA.

Texasstäder som El Paso, Brownsville och Laredo har utropat undantagstillstånd då man försöker hantera hundratals personer – de flesta från Latinamerika, men även en del från Kina, Ryssland och Turkiet – som redan är där.

Annons

På frågan om USA är redo att ta emot alla som vill in i landet svarar Biden:

– Det återstår att se. Det kommer att bli kaotiskt ett tag.

Undantaget i USA:s gränspolitik, kallat "Title 42", infördes våren 2020 under dåvarande president Donald Trump. Det är en del av en federal lagstiftning som rör folkhälsofrågor och ger under vissa förutsättningar möjlighet att avvisa eller deportera människor utan asylprövning för att stoppa spridningen av smittsamma sjukdomar.

Användandet av "Title 42", och att i praktiken stänga gränsen mot Mexiko, har av kritiker beskrivits som ett sätt att försöka stoppa invandring till USA.

Biden har beordrat 1 500 soldater till gränsen, där de väntas hjälpa gränspolisen att ta hand om asylsökande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons