Annons
Nyheter

Betsson frias i unikt mål mot spelmissbrukare

Spelbolaget Betsson gjorde inte fel när man erbjöd en kund som spelade bort miljontals kronor en rad olika bonuserbjudanden och vip-medlemskap.
Det slår Uppsala tingsrätt fast i en unik dom där bolaget stämts på ett mångmiljonbelopp kopplat till mannens spelförluster.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Betssons kontor i Stockholm. Arkivbild.
Betssons kontor i Stockholm. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är en stor besvikelse och vi beklagar domen. Det visar på något sätt hur svårt det är för en person som utnyttjats att få rätt enligt lagen och domen går inte på djupet i flera frågor, anser vi, säger mannens ombud Jörgen Hettne till TT.

Rättegången mot Betsson har väckt stort intresse och är den första i landet där ett spelbolag krävts på skadestånd av en privatperson som förlorat stora summor på spel.

Annons

Bakgrunden är att mannen under drygt tre års tid spelade för totalt 59 miljoner kronor hos Betsson och till slut hade förlorat totalt 4,7 miljoner kronor — samma belopp som han stämt bolaget på.

En bärande punkt har varit det så kallade vip-medlemskap där personen erbjudits resor, biljetter till konserter och fotbollsmatcher men framförallt olika bonuserbjudanden utifrån hur mycket han spelat.

Denna kontakt ska Betsson ha inlett efter att mannen förlorat 282 000 kronor inom loppet av drygt tio dagar.

Hänvisar till avtalslagen

Jörgen Hettne har i förhandlingarna hänvisat till avtalslagen som förbjuder avtal som ingåtts mot tro och heder. I det här specifika fallet har man ansett att spelbolaget utnyttjat en person som varit sjuk i spelberoende och i stället för att kontrollera hur personen mått så har man alltså kommit med en rad olika erbjudanden.

I ett pressmeddelande skriver Uppsala tingsrätt att spelandet indikerar att mannen visserligen haft spelproblem men ”det har dock inte ansetts tillräckligt för att förklara avtalen om spel ogiltiga. Med hänsyn till det och att tingsrätten bedömt att något skadeståndsgrundande handlande inte förekommit från bolagets sida vid erbjudanden om spel eller marknadsföringen gentemot spelaren har dennes begäran om ersättning ogillats”.

Betsson skriver i en kommentar till TT: "Det är positivt att rätten håller med oss i vår initiala bedömning av målet som i allt väsentligt rör tiden före omregleringen av den svenska spelmarknaden".

Oklart kring överklagande

– Vi tycker fortfarande att det står klart att bolaget var väl medvetet om att man utnyttjade en person med allvarliga spelproblem, säger Hettne som precis talat med personen.

Mannen tilldöms nu att betala rättegångskostnaderna på sammanlagt 1,5 miljoner kronor. Han har fram till och med den 25 maj att överklaga domen till Svea hovrätt.

– Han är väldigt besviken, det har varit en väldigt långdragen och smärtsam process och nu får man fundera på om han ska överklaga.

TT: Vad tror du det här får för större betydelse?

Annons

– Står domen fast så talar det för att man inte skulle våga sig på detta. Den öppnar inte för att den här typen av spelproblem ska hanteras den här vägen och man ska få rätt mot ett spelbolag.

– Den är avskräckande helt enkelt.

Fakta: Spelmissbruk

Omkring 3–4 procent av Sveriges befolkning, 16–84 år, har någon form av spelproblem. Problemen är mera vanliga bland män, enligt Folkhälsomyndigheten.

Drygt 800 personer behandlades för problem relaterat till spel om pengar inom slutenvård eller specialiserad öppenvård 2021. Drygt tre av fyra var män.

På sajten spelpaus.se kan den som som vill stänga av sig från de spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige. För närvarande har drygt 90 000 personer gjort detta.

Via sajten stodlinjen.se kan den som spelar eller är anhörig till någon som spelar vända sig för vägledning och stöd.

Runtom i landet finns också olika stödgrupper, mer information finns bland annat på spelberoende.se och spelberoendegruppen.com

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons