Annons
Nyheter

Besvikelse i USA över Snowdenflykt

Han tros ha lämnat Hongkong på Pekings uppmaning och tycks ha försvunnit från omvärldens radar med Moskvas goda minne. Edward Snowdens flykt undan rättvisan i USA har antagit storpolitiska proportioner.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2013
Foto: Uncredited

Snowden väntades vid lunchtid på måndagen flyga med ett plan från Moskva till Havanna. Men enligt vittnesuppgifter och ryska säkerhetskällor var han inte med på planet. Andra källor uppgav att han sannolikt lämnat Ryssland redan, och i så fall har lyckats smita ut ur omvärldens strålkastarljus. Det bör inte ha kunnat ske utan ryska myndigheters medgivande.

Enligt USA:s utrikesminister John Kerry får det konsekvenser för USA:s relationer med Ryssland och Kina om båda länderna medvetet har ignorerat USA:s begäran om att få honom utlämnad.

Annons

Indraget pass

Snowden är preliminärt åtalad i USA och efterlyst för bland annat spioneri och stöld av statlig egendom, sedan han avslöjat detaljer om säkerhetsmyndigheten NSA:s övervakning av internationell telefon- och internettrafik. Han begärdes utlämnad från Hongkong i förra veckan men flög därifrån till Moskva i söndags. USA har dragit in Snowdens pass, men trots skarpa markeringar inte lyckats få den ryska regeringen att gripa honom.

Kerry kallade det enligt nyhetsbyrån AFP "en stor besvikelse" och sade att det är "djupt bekymmersamt" om Ryssland och Kina agerat utan hänsyn till USA:s begäran.

Förbluffade

Även Hongkong har fått skarp kritik från USA för att Snowden tilläts bege sig därifrån, även om flertalet iakttagare tror att Kina låg bakom beslutet. Många är förbluffade:

– Jag trodde faktiskt att Kina skulle se det här som en chans att förbättra relationerna och utlämna honom till USA, säger ordföranden i senatens underrättelseutskott Dianne Feinstein till nyhetskanalen CBS.

Enligt Kerry har Snowden förrått sitt land. Men Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño är av annan åsikt:

– Det har talats om förräderi. Men man måste fråga sig vem som har förrått vem, sade han under ett besök i Hanoi.

Asylansökan

Patiño hänvisade till asylansökan där Snowden säger att USA avlyssnar merparten av all kommunikation i världen. Utrikesministern säger att USA därmed inte bara kränker sina egna medborgares rättigheter utan rättigheterna för alla människor i hela världen.

Snowden har enligt Ecuador sökt asyl i landet och avslöjargruppen Wikileaks uppger att Snowden har fått flyktingpass av Ecuador. Grundaren Julian Assange sade – från Ecuadors ambassad i London, där han själv håller sig gömd – att Snowden har kontakt med hans juridiska rådgivare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons